Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >

Kiep-kwajt

 

 
Voor de eerste keer waargenomen in 1997 en daarna niet meer weg te denken uit Oss: kapel Kiep Kwajt. Onder het motto gezellig en met veel plezier muziek maken, wordt een repertoire van oud-Hollandsche carnavalskrakers, via Braziliaanse samba’s tot moderne muziek uit de hitlijsten gespeeld. 
 
Afwisselend zijn ook de muzikanten, 18 in totaal, te onderscheiden in blazers (hout en koper) en het slagwerk welke 'in dienst van de kapel' optreedt. Van de leden zijn sommigen nog niet eens klaar met de studie, anderen zijn al klaar met werken. De een heeft nog kinderen in de luiers, de ander heeft al een lampje nodig bij optredens om de muziek te verlichten. Sommigen springen met nieuwjaar graag in het koude water, anderen fietsen blokjes om van vijftig kilometer en weer anderen weten zelfs niet wat sporten inhoudt. Maar allemaal delen ze dezelfde passie: muziek maken bij Kiep Kwajt. En dat valt te zien en te waarderen bij het publiek, wat heel duidelijk kan zien dat alle leden van de kapel heel veel plezier hebben met elkaar.
 
Vroeger werd tijdens de repetities van Kiep Kwajt de cassetterecorder wel eens gebruikt om enige vooruitgang te bespeuren, tegenwoordig doen wij dat gewoon met onze telefoon. Stug wordt doorgezet en gestudeerd. Aan het einde van de zomer begint de kapel met de voorbereidingen van het seizoen om op elf-elf goed in vorm te zijn. Daarna, staat het Maaslands Carnavals Liedjes Festival op het programma, waar de kapel staat te schitteren als beleidingskapel van diverse zangers, of met hun eigen liedje – wat wel eens drie keer op jaar als beste liedje uit de hoek kwam.
 
Het is van groot belang dat de kapel deze topvorm weet aan te houden, want als enige kapel vervult Kiep Kwajt al jarenlang de rol van ‘jeugdprinselijke hofkapel’. Kiep Kwajt is de kapel die ieder jaar trouw de jeugdprins, zijn adjudant en de Huppelkes muzikaal mogen begeleiden.
 
Tijdens het seizoen speelt Kiep Kwajt op de vele evenementen van het Osse carnaval in deze opzet, maar is ook te vinden op een aantal kapellenfestivallen daarbuiten. Kiep Kwajt hoopt je graag tegen te komen!