Agenda
Er zijn nog geen data bekend.

halfvastennieuwsbrief_9

Jaargang 4, nummer 9 – 12 maart 2017

Deze nieuwsbrief verschijnt, onder voorbehoud, 4 maal per seizoen, begin oktober, eind november, half januari en een week voor de Osse Halfvasten. De Halfvastennieuwsbrief heeft vooral een functie voor de interne communicatie onder deelnemers en organisatie. Via deze nieuwsbrief worden nieuws en wetenswaardigheden onderling uitgewisseld. Iedereen die deelneemt aan de Osse Halfvastenoptocht kan zo op de hoogte blijven van wat er allemaal speelt en tegelijk een ander informeren. De nieuwsbrief wordt per e-mail toegestuurd aan alle (oud-)deelnemers en organisatoren van de Osse Halfvasten, en naar alle abonnees van de nieuwsbrief van de SCVO. De redactie van de nieuwsbrief is in handen van de Commissie PR&Voorlichting van de SCVO. Voor meer informatie: Kathleen Fransen, e-mail: pr@scvo.nl.

De volgende Halfvastennieuwsbrief zal verschijnen op 8 oktober 2017. 

Volg het actuele nieuws over de Osse Halfvasten via       


Presidentieel welkom

Beste Carnavalsliefhebbers, Alaaf!

Na een prachtig Carnaval is het alweer snel tijd voor de Halfvastenoptocht en de spetterende feestavond de avond ervoor. Door opnieuw nauw samen te werken met Sjoerd Bijkersma (Het Lokaal) en Marco Elberse (Elberco) staat er op die avond een line-up waar je u tegen zegt. Het belooft een geweldig feest te worden.

Een dag later mogen we weer kijken naar alle winnaars uit de optochten in onze regio. Mooi om te zien hoe zelfs verstokte wintersporters hun ogen uitkijken. Ook mooi zijn de grote groepen toeschouwers die van heinde en verre naar Oss komen om nog een extra dagje aan Carnaval 2017 toe te voegen. Ze zijn van harte welkom, Oss mag gezien worden. Zelf kijk ik uit naar het afsluitende Gevelconcert op de Eikenboomgaard, na afloop van de Halfvastenoptocht waarbij de Osse kapellen gezamenlijk een prachtige aubade verzorgen.

De Osse Halfvasten(optocht) mag inmiddels een traditie genoemd worden waar Oss trots op is. Dat geldt ook voor de vele andere zaken die het Osse Carnaval al jaren zo uniek maken zoals het Liedjesfestival, Ameezing, de Herdenking, Het Ossekoppenplein en Dweilmaondag. De vernieuwing, met bijvoorbeeld Ranking the Clubs en Sjiek Sjantant, geven aan dat het Osse Carnaval na 53 jaar springlevend is. Reden genoeg om tijdens de komende Halfvasten het Ossekoppenrijk vol trots aan onze gasten te laten zien.

Met vriendelijke carnavalsgroet, Alaaf!

Robert-Jan Steegman,
President SCVO


Prinselijk welkom

Alle mensen, jong en oud, Alaaf!

Na Carnaval komt een periode van ingetogenheid, een tijd dat mensen zich wat ontzeggen en er sprake is van een wat sobere invulling. Halverwege het vasten is er even een onderbreking, om de resterende periode goed te doorstaan. Nog één keer is het mogelijk om Alle Remmen L’Oss te laten en dat gaan we meemaken tijdens het Halfvastenfeest op zaterdag 18 maart en tijdens de Halfvastenoptocht op zondag 19 maart. Het afgelopen Carnaval hebben ik en mijn Adjudant Igor ingezet op verbinding en vriendschap. De Halfvastenoptocht is voor de deelnemers het ultieme middel om hun creaties, die door samenwerking en vriendschap tot stand zijn gekomen, aan het publiek te laten zien.

Bij Carnaval hoort de traditie van een optocht. Alleen door samenwerking en de juiste verbinding kunnen mensen tot grote prestaties komen en daarom is Carnaval zo ontzettend belangrijk voor de samenleving. Niet alleen consumeren, maar ook geven, hetgeen uiteindelijk resulteert in de hoogstmogelijke voldoening. In een wereld van individualisering en onverdraagzaamheid is o.a. Carnaval de sleutel tot eenheid en verdraagzaamheid, en daarom is het mijn ultieme wens om het Carnaval in Oss voor jong en oud te laten groeien. Alhoewel er al vele vrijwilligers in Oss actief zijn voor het Carnaval is dit altijd te weinig. Ik roep een ieder op die zich wil inzetten voor het openbare Carnaval zich te melden bij het bestuur of een commissie, zie de website van de SCVO. Wil je alvast de sfeer en gezelligheid proeven? Kom dan naar het Halfvastenfeest en de –optocht, en je zult aangenaam verrast zijn.

Veel plezier en Alle Remmen L’Oss.

Prins Bennie dun Urste


Voorzitterlijk welkom

Halfvasten-gasten, Alaaf!

Terugkijkend op een prachtig Carnaval, kijken we momenteel vooruit! Om niet gelijk het Carnaval voor een jaar te moeten missen, bouwen we rustig af. Nou ja rustig…. Met trots kan ik zeggen dat onze commissieleden Niek Reijnders, Thom de Jong, Erik ter Braak, Cees van Boekel, en ondergetekende, nog een keer groots uitpakken! Op zaterdag 18 maart vindt in de tent op de Eikenboomgaard het Halfvastenfeest plaats. Dit jaar met vier grote artiesten: Lawineboys, Snollebollekes, John de Bever en het Feestteam! Dit Halfvastenfeest op zaterdag is bijna uitverkocht maar er zijn nog kaarten te koop bij de voorverkoopadressen en online, dus wees er snel bij!

Maar dat is nog niet alles, want op zondag 19 maart om 13:11 uur vindt de Halfvastenoptocht plaats in het centrum van Oss. De mooiste wagens en loopgroepen uit de regio zullen in Oss nog een keer getoond worden. En dat belooft ook dit jaar weer veel mooie en grote wagens. De optocht wordt afgesloten met het Gevelconcert. Daarna is iedereen natuurlijk weer welkom in de tent op de Eikenboomgaard, voor de afterparty! Ook nu zullen er diverse artiesten optreden en natuurlijk zullen de prijzen uitgereikt worden aan de winnende deelnemers. Dus 18 en 19 maart nog een keer Alle Remmen L’Oss!

Jeroen de Lang
Voorzitter Halfvastenoptocht


Halfvasten Bouwersbal

Terugkijkend op een ‘fout’ en stuiterend Carnaval, organiseren de Foempers dé opwarmer voor het Osse Halfvasten.

Op vrijdag 17 maart gaan in Café de Keijzer aan de Eikenboomgaard vanaf 21:00 uur Alle Remmen L’Oss tijdens het Halfvasten BouwersBal. Toegang voor iedereen van 18 jaar en ouder, en de entree is gratis. Zoals je gewend bent van de Foempers gaat het dak er zeker af, en wordt het 100% feest.

Wij zeggen proost!


Dansgarde festival op 19 maart

Het 10e Dansgarde festival van de Raauw Ossekar gaat op zondagmiddag 19 maart gewoon door.
Terwijl de Halfvastenoptocht vanaf 13:11 uur door het Osse centrum trekt, dansen op het podium in D’n Iemhof dansmariekes van alle leeftijden. Er zijn geruchten dat de middag niet doorgaat vanwege te weinig aanmeldingen. Echter, de middag is gevuld met een compleet programma van show-, solo- en gardedansen.
De zaal is open vanaf 12:00 uur, en de entree is €1,- tot 16 jaar en €2,- vanaf deze leeftijd. Dus alle reden om een bezoek aan de Osse Halfvasten te combineren met een bezoekje aan deze enthousiaste optredens.
Voor meer informatie, zie www.raauwossekar.nl.


Halfvasten

Halfvasten, op de helft van de vasten, halverwege de periode tussen aswoensdag en Pasen. Dit jaar vieren we in het weekend van 18 en 19 maart de Osse Halfvasten. Halverwege de vasten, van oorsprong een tijd van soberheid en bezinning na het uitbundige feest van carnaval, even de teugels laten vieren. Genieten van alle pracht die carnaval nog heeft nagelaten, wagens, sfeer, feestvreugde, groepen, en carnavalsvierders. En genieten van de ontluikende lente, met hopelijk ook dit jaar weer de eerste waterige maar desalniettemin heerlijke zonnestralen.


Osse Halfvasten

Zondag 19 maart trekt de Halfvastenoptocht door de binnenstad van Oss. Deze optocht wordt, samen met de feesten in de tent op zaterdag en zondag en het Gevelconcert, beleefd als een mooie gezamenlijke afsluiting van het carnavalsseizoen. Halverwege de vasten gooien we in Oss nog even Alle Remmen L'Oss, en doen vier dagen Carnaval nog eens dunnetjes over.
De Osse Halfvasten wordt meer en meer een feest van saamhorigheid, niet alleen voor en met de carnavalsvierders in Oss maar zeker ook met de clubs uit de omliggende dorpen en zelfs ver daarbuiten. Een kleurrijk feest waar alle carnavalsverenigingen en –clubjes van groot Oss trots op mogen zijn.


Halfvastenfeest op zaterdag

Dit jaar gaan op zaterdag 18 maart Alle Remmen L’Oss tijdens het halfvastenfeest! In samenwerking met Elberco en Het Lokaal gaan we vanaf 20:00 uur in de tent op de Eikenboomgaard flink uitpakken. Vele artiesten zoals Snollebollekes, Het Feestteam, De Lawineboys, en John de Bever zullen op het podium verschijnen, en allen hebben zij beloofd Alle Remmen L’Oss te gooien. We willen zaterdagavond met de inwoners van Oss en omgeving en natuurlijk alle bouwers en deelnemers aan de optocht maar ook alle andere carnavalsverenigingen nog een keer dit carnavalsseizoen een groots feest vieren.
Het Halfvastenfeest is bijna uitverkocht, dus wees er snel bij en haal je ticket nog in de voorverkoop bij Het Lokaal, Opera men, CD kiosk, Silly’s (Berghem) of bestel ze online via hetlokaal-oss.nl/halfvasten.


Verreiker beschikbaar bij opbouw wagens

De Commissie Halfvasten stelt zondagochtend een verreiker ter beschikking aan de deelnemers. Deelnemers die gebruik willen maken van deze verreiker bij de opbouw van hun wagen, kunnen zich vooraf hiervoor aanmelden via halfvasten@scvo.nl onder vermelding van naam deelnemer en aantal minuten.


Optocht

Na vijf succesvolle jaren zal dit jaar voor de zesde keer, op zondag 19 maart vanaf 13:11 uur, de Halfvastenoptocht in het centrum van Oss te zien zijn. Voor steeds meer verenigingen is het niet alleen een eer, maar vooral ook erg leuk om hieraan deel te nemen. Na vele uren gewerkt te hebben aan de mooiste wagens en pakken is dit natuurlijk een prachtige kans om ze nog een keer aan het grote publiek te laten zien. Nieuw dit jaar is de categorie Jeugd.
De ervaring van de afgelopen jaren heeft ons geleerd dat het transport van de praalwagens wel eens oponthoud kan geven. Met name bij de Halfvastenoptocht zien we veel praalwagens van buiten Oss, als organisatie waarderen we het erg dat deze verenigingen veel moeite doen om hun wagen naar Oss te vervoeren, maar vinden het erg vervelend dat het oponthoud vaak nog tijdens de optocht te merken is. Als organisatie streven we er naar om de optocht zo soepel mogelijk te laten verlopen zodat de verenigingen en het publiek optimaal kunnen genieten van deze dag. We hebben er daarom dit jaar voor gekozen om niet met startnummers te werken. De wagens en loopgroepen zullen opgesteld worden op volgorde van binnenkomst. De wagens zullen wel voorzien zijn van een nummer ten behoeve van de jurering. Maar zullen niet op volgorde van nummer rijden. In het boekje kunt u alle deelnemers en hun nummer terugvinden, dit geeft u de gelegenheid om via SMS door te geven wie wat u betreft de publieksprijs zou moeten winnen.
Alle reden dus om dit schouwspel niet te missen, en, als deelnemer of publiek, aan te sluiten op zondag 19 maart, in de optocht of langs de kant.


CV 't Smidje & Cor ôk

Laat me ons even voorstellen. Wij zijn C.V. ‘t Smidje & Cor ôk uit Berghem. Al meer dan 28 jaar doen wij niet onverdienstelijk mee aan de verlichte optocht op carnavalszondag 19:00 uur in Berghem. Al 18 keer mochten we de 1e prijs in ontvangst nemen.
Jarenlang was er een stille wens om eens niet langs de halfvastenoptocht te staan kijken in Oss maar eens mee te doen. Al diverse malen zijn wij met onze carnavalswagen afgereisd naar verlichte Halfvastenoptochten zoals in Groesbeek en Mierlo-Hout. Doordat we dit jaar door technische problemen uitgevallen zijn tijdens de optocht van Berghem kwam de vraag vanuit onze vereniging om toch weer mee te doen met een tweede optocht.
Dan maar eens proberen om in Oss mee te rijden en te kijken of we rond kunnen. Na diverse contacten met de organisatie HVO om wat problemen op de route te verhelpen dachten we nu of nooit. Het zal wel veel van onze stuurmanskunst vergen om rond te trekken maar we gaan ervoor!
Onze carnavalswagen is in de geest van het thema van carnaval in Berghem “ spelen en speelgoed” gebouwd. Mario Bros vs Sonic, een creatie van 8 meter hoog en een lengte van +/- 25M met diverse bewegingen en meer dan 9000 verschillende lichtjes. Hiermee hopen wij jullie te laten zien wat voor carnavalswagens er in Berghem rond rijden. Misschien komen de lichtjes er niet 100% uit bij een optocht overdag, maar wij denken dat we ondanks dat een mooie carnavalswagen hebben. En bovenal hopen we er een gezellige dag van te maken.


C.V. 't Ken Net

Iedereen weet intussen wel dat het bouwen van een wagen een hele kunst is. CV ’t Ken Net maakte er dit jaar een kunstwerk van door een ode te brengen aan de Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan. 2017 is immers uitgeroepen tot het Mondriaan to Dutch Design jaar. Ook het Osse publiek wordt door hun uitgenodigd een kunstwerk te maken. Met alleen de kleuren rood, geel en blauw maakte Mondriaan wereldberoemde schilderijen. Weet jij wat we bedoelen, maak dan nu nog een eigen Mondriaan en neem deze mee naar de optocht.

In aanloop naar de Halfvastenoptocht kon iedereen al een schitterend schilderij maken geïnspireerd op Mondriaan en dit opsturen naar CV ’t Ken Net. De mooiste schilderijen zijn in het groot nagemaakt en te bewonderen tijdens de Halfvastenoptocht. Maar ook tijdens de Halfvastenoptocht kunnen nog tekeningen en schilderijen, in alleen de kleuren rood, geel en blauw, worden afgegeven aan de Knetters. Maak dus nu nog een eigen Mondriaan en neem deze mee naar de Halfvastenoptocht.


Prijsuitreiking muzikaal feest

Na al het zweet van maanden knippen, plakken, naaien, zagen, en lassen, is er op zondagavond na de Halfvastenoptocht natuurlijk de prijsuitreiking. En niet zomaar een prijsuitreiking, maar eentje voor de aller-, allerbeste uit het land! Er is een prijs voor onze eigen toekomst, de jeugd, een prijs voor de individuelen, de kleine en grote loopgroepen, en natuurlijk voor de grotere wagens en groepen zoals de prinsenwagens, groepen met wagen en de hele grote wagens!

Maar niet alleen het enthousiasme van de deelnemers maakt van de prijsuitreiking een feestje, ook de verschillende artiesten die het podium betreden zorgen dat Alle Remmen deze avond nog een keer L’Oss gaan. Davy van Lent, Marcel Mulders, Robert den Brok, Robby Lee, Randy Voet, en DJ’s Hij'n'Ikke zorgen tussen de prijsuitreiking van de categorie Jeugd (17:30 uur), Wagens (20:45 uur), en overige categorieën (19:30 uur) voor grandioos muzikaal feest. Dus wees erbij!


Gevelconcert muzikale traktatie Halfvasten

Aansluitend aan de Halfvastenoptocht, rond 17.00 uur, is het tijd voor het Gevelconcert. De confetti mag dan wel zijn neergedwarreld, maar het bier schuimt nog levendig. De vele muzikanten van de Osse kapellen gaan ervoor en zorgen dat dit nog wel even zo blijft. De hele Eikenboomgaard zal worden omgetoverd tot openluchttheater, waar iedereen nog eens Alle Remmen L’Oss kan gooien! Uit alle ramen zullen de carnavaleske klanken klinken, voor iedereen op straat die aan wil sluiten in de bontgekleurde polonaise. We gaan dus bij het Gevelconcert gewoon nog even buiten door met zijn allen, totdat we van t