Agenda
Er zijn nog geen data bekend.

halfvastennieuwsbrief_2

Osse Halfvasten Nieuwsbrief 

Jaargang 2, nummer 2 – 8 maart 2015

Dit is de tweede Osse Halfvasten Nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief verschijnt nu nog eenmaal per seizoen een week voor de Osse Halfvasten, en heeft vooral een functie voor de interne communicatie onder deelnemers en organisatie. Via deze nieuwsbrief worden nieuws en wetenswaardigheden onderling uitgewisseld. Iedereen die deelneemt aan de Osse Halfvastenoptocht kan zo op de hoogte blijven van wat er allemaal speelt en tegelijk een ander informeren. De nieuwsbrief wordt per e-mail toegestuurd aan alle (oud-)deelnemers en organisatoren van de Osse Halfvasten, en naar alle abonnees van de nieuwsbrief van de SCVO. De redactie van de nieuwsbrief is in handen van de commissie PR en voorlichting van de SCVO. Voor meer informatie: Kathleen Fransen, redacteur nieuwsbrief, e-mail: nieuwsbrief@scvo.nl.


Prinselijk welkom

Beste Carnavalsvierders,

Halfvastenweekend

Ook zo’n heimwee naar carnaval? Gelukkig gaan we het in het weekend van 14 en 15 maart nog eens dunnetjes overdoen. Zaterdag de warming up. Carnaval is en blijft topsport, zonder een goede warming up heb je kans op blessures. Allemaal lekker alles losgooien in de tent dus! En zondag gaat het gebeuren, de tocht der tochten (nee, niet die Friesche, onze giet wel oan..), de champions league van de bouwers, de mooiste van het land! Kom genieten van de dikste wagens uit de verre regio met de mooiste loopgroepen. Aansluitend op de Eikenboomgaard het Gevelconcert en dan naar de tent, om nog lekker te feesten en natuurlijk voor de prijsuitreiking.

Het wordt weer een mooi carnavalsweekend!

3x Alaaf en tot snel allemaal,

Stadsprins
 René I


Presidentieel welkom

Beste Carnavalsliefhebbers, Alaaf!

Namens alle Ossekoppen en Ossenekskes heet ik jullie van harte welkom in het Ossekoppenrijk! Wij zijn trots dat we voor de vierde opeenvolgende keer de Halfvastenoptocht mogen organiseren en we zijn heel blij dat jullie deelnemen of komen kijken naar deze optocht der optochten. Onze kapellen staan Halfvastenzondag garant voor een prachtige muzikale omlijsting, de leden van het Gilde Osse Carnavals Horeca hebben de deuren van hun gezellige cafés wagenwijd voor jullie openstaan. We laten 15 maart samen zien welke prachtige creaties voortkomen uit het mooiste feest van het jaar, carnaval. En we laten zien dat de verbondenheid die bij carnaval hoort verder gaat dan de grenzen van onze woonplaats. Carnaval bindt ons allemaal, zorgt ervoor dat we trots zijn op onze provincie en schenkt ons vooral heel veel plezier. Dat plezier wens ik jullie ook toe tijdens de Osse Halfvasten. Feest zaterdagavond 14 maart mee in de tent, kijk zondag 15 maart naar de optocht, kom luisteren naar onze dweilkapellen tijdens het tweede Gevelconcert en ga daarna naar de feesttent om te kijken wie de winnaars zijn van de Halfvastenoptocht 2015.

Met vriendelijke carnavalsgroet, Alaaf!

Robert-Jan Steegman,
President SCVO


Halfvasten

Halfvasten, op de helft van de vasten, halverwege de 40-dagen-tijd, oftewel 20 dagen voor Pasen. Dit jaar valt halfvasten dus op maandag 16 maart, en daarom vieren we in het weekend van 14 en 15 maart de Osse Halfvasten. Halverwege de vasten, van oorsprong een tijd van soberheid en bezinning na het uitbundige feest van carnaval, even de teugels laten vieren. Genieten van alle pracht die carnaval nog heeft nagelaten, wagens, sfeer, feestvreugde, groepen, en carnavalsvierders. En genieten van de ontluikende lente, met hopelijk ook dit jaar weer de eerste waterige maar desalniettemin heerlijke zonnestralen.


Osse Halfvasten

Zondag 15 maart trekt voor de vierde keer de Halfvastenoptocht door de binnenstad van Oss. Deze optocht wordt, samen met de feesten in de tent op zaterdag en zondag en het Gevelconcert, steeds meer beleefd als een mooie gezamenlijke afsluiting van het carnavalsseizoen. Sinds vorig jaar krijgt dat gezamenlijke karakter al een extra feestelijk tintje door de samenwerking van nagenoeg alle Osse kapellen tijdens het Halfvastengevelconcert. Vanaf dit seizoen komen ook de feesten en de optocht door een bijzondere samenwerking tussen Hekkesluiters, ’t Ken Net en SCVO tot stand.
De Osse Halfvasten wordt meer en meer een feest van saamhorigheid, niet alleen voor en met de carnavalsvierders in Oss maar zeker ook met de clubs uit de omliggende dorpen. Een kleurrijk feest waar alle carnavalsverenigingen en –clubjes van groot Oss trots op mogen zijn.


Laatste nieuws Halfvasten

Natuurlijk is de Osse Halfvasten ook online te vinden. Volg de Halfvasten voor het laatste nieuws via:


Millstreet zet tent op zijn kop op Halfvastenzaterdag

Halfvasten begint grenzeloos op zaterdag 14 maart met coverband Millstreet. Tijdens carnaval hebben zij in diverse zalen in de regio al een mooi feest gebouwd, en nu wordt dat feest maximaal voortgezet in Oss. Vanaf 20:00 uur zet deze band met onuitputtelijke energie de tent aan de Eikenboomgaard op zijn kop. Met meer dan 1500 live optredens achter hun kiezen, speelt Millstreet up-to-date top 40, 100% dance, pop, rock en party covers. Deze 6 ervaren muzikanten doen dit in verrassende medley-vorm, populaire mash-up stijl of voluit. DJ Many More maakt het Halfvastenfeest op zaterdag compleet.
Kaarten kosten in de voorverkoop €5,- bij Vivaldi, De Ontmoeting, CD Kiosk, Opera Men (Oss), Silly’s (Berghem), ’t Vunderke (Macharen), Hertog Jan (Lith), Thekes (Herpen), ’t Supertje (Heesch) of Wimke (Oijen). Halfvastenzaterdag aan de deur is de entree €7,50.


Halfvastenzondag feest voor publiek en deelnemers

Zondag 15 maart is de tent aan de Eikenboomgaard al vanaf 15:00 uur geopend, en de perfecte locatie om onder het genot van een drankje en muziek de Halfvastenoptocht te bewonderen. Na de optocht verzamelen deelnemers en publiek zich hier om voor de laatste keer dit carnavalsseizoen plankgas feest te vieren. DJ Many More en entertainer Robby Lee maken er op geheel eigen wijze een onvergetelijk feest van. Rond 19:00 uur zullen we weten wie zich tot de kampioenen mag rekenen; dan zal de prijsuitreiking starten van de 4de Osse Halfvastenoptocht met als hoogtepunt de ‘beker met de grote oren’ voor de winnaar in de categorie grote wagens.
Entree is op zondag gratis.


Route

Zondag 15 maart vanaf 13:11 uur is het weer zover, de mooiste carnavalswagens uit het gehele land kunnen laten zien wie nu echt de beste en mooiste is. Kan de winnaar van Oss ook deze titel gaan pakken? De concurrentie is groot, maar dat maakt de wedstrijd extra spannend.
Kom je ook kijken naar de Halfvastenoptocht? De route van de Halfvastenoptocht is dezelfde als van de Osse Grootstedelijk Carnavalsoptocht 2015. De optochtorganisatie is te herkennen aan de opvallende gele jassen. Bij vragen kunt je altijd bij hen terecht.


Verreiker beschikbaar bij opbouw wagens

De Commissie Optochten stelt zondagochtend een verreiker ter beschikking aan de deelnemers. Deelnemers die gebruik willen maken van deze verreiker bij de opbouw van hun wagen, kunnen zich vooraf hiervoor aanmelden via tl.hvo@scvo.nl onder vermelding van naam deelnemer en aantal minuten.


Vrolijk en veilig Halfvasten

Al ver voor 11-11 is menigeen actief bezig met carnaval; veel tijd en aandacht wordt gestoken in kostuums, praalwagens en aankleding. Het resultaat is zondag 15 maart te bewonderen tijdens de Halfvastenoptocht; een feest van kleuren, beweging en enthousiasme. We willen dat feest niet bederven, juist daarom willen we het risico niet lopen dat alcohol meer kapot maakt dan ons lief is en hebben gemeente, politie en carnavalsstichtingen afspraken gemaakt. Bij agressie of ongelukken is alcohol vaak een oorzaak maar bij een optocht, in het gezellig drukke feestgedrang van deelnemers en toeschouwers, willen we niet dat het mis gaat. Daarom is één van de afspraken: geen alcohol voor of tijdens de optochten. Laten we samen zorgen voor een vrolijk en veilig Halfvasten met een blikje fris in én ook langs de optocht!


Halfvastenjury uit alle windstreken

De Halfvastenoptocht zal bekeken worden door maar liefst 14 juryleden. Deze regionale jury met leden uit o.a. Geffen, Haren, Heesch, Megen, Oijen en Oss zal de deelnemers op verschillende locaties bewonderen en beoordelen.


Carnavalsvereniging De Maosratten

Vruuger… in 1993, toen telefoons nog gewoon een draadje hadden, ontstond aan de bar bij d’n Dorsvlegel het plan een carnavalswagen te bouwen. Onze carnavalsvereniging was geboren. Met een telefoontje naar de drukker werd de naam ‘Plompeendjes’ op het laatste moment nog veranderd in ‘Carnavalsvereniging De Maosratten’. Dit jaar vieren we ons 22-jarige jubileum, extra leuk omdat we dit samen met onze kinderen en vrijwel alle leden van het eerste uur doen. Het bouwen heeft ons naast plezier ook waardevolle (levens)lessen gebracht op het gebied van techniek, samenwerken en plannen. Door de jaren heen zijn er mooie resultaten behaald: de eerste overwinning in Oijen en het 3x op rij winnen van deHalfvastenoptocht, destijds nog in Zeeland. Collegabouwers hebben ons tijdens ons bestaan geduchte en gewaardeerde tegenstand geboden met hun schitterende creaties. Vooral presentatie en techniek zijn de laatste jaren enorm verbeterd. Helaas hebben ook een aantal concurrenten, wegens gebrek aan bouwruimte, moeten stoppen.
We zijn Jan en Bets van de Brand uit Oijen bijzonder dankbaar dat zij ons al onderdak bieden vanaf de tijd dat we puisterige pubers waren. Veel dank aan iedereen die op welke manier dan ook het bouwen mogelijk maken. Door hun onbaatzuchtige inzet mogen wij, maar zeker ook de jongste generatie het plezier en de lessen van deze hobby ervaren.

Dit jaar hebben we als thema ‘Wij klo(w)nen de carnaval’. De huidige locatie voor het Oijens carnaval gaat verdwijnen en wij willen in ons 22ste jaar de sfeer en gezelligheid van de oude Bokkestal graag klo(w)nen naar de nieuwe locatie.
We zijn blij dat de organisatie van de Osse Halfvastenoptochts de vele bouw- en loopgroepen de kans biedt zich te tonen. Het enthousiasme van het massaal toegestroomde publiek voelt ieder jaar weer als een warm bad.

Wij vieren 22 jaar vriendschap en passie voor carnaval. Vier dit met ons mee op 15 Maart!


Doe mar Dillies

Voor het 4e jaar op rij laten de Doe Mar Dillies tijdens halfvasten hun grote wagen zien. Ze mogen daardoor als een vaste waarde van de Osse Halfvastenoptocht worden beschouwd. De 19 bouwers uit het wagenbouwdorp Oijen hebben dit jaar weer hard gewerkt en het resultaat mag gezien worden! Groenten, fruit, potten en pannen, onze chefkoks laten het dit jaar alle kanten op vliegen! Hoe dat eruit ziet zie je zondag 15 maart.
Wij zijn er klaar voor en gaan er weer een prachtige dag van maken! Tot dan!


C.V. Ût Ken Nie Gekker

Beste carnavalsvierders, toeschouwers,

Wij zijn C.V. Ût Ken Nie Gekker uit Herpen en onze groep bestaat uit 23 leden. We zijn meer een vriendengroep dan een carnavalsgroep, buiten het carnavalsseizoen doen we ook met allerlei activiteiten mee en trekken we veel met elkaar op. Dit jaar hebben we alweer onze 15de wagen gebouwd. Desondanks doen we pas voor de eerste keer mee met de Halfvastenoptocht. We zijn met deze wagen 1ste geworden in Herpen, iets wat we groots hebben gevierd nadat we 3 jaar op rij 2de waren geworden.
Onze wagen heeft als onderwerp het 55-jarig bestaan van Stichting Carnaval Herpen; het is in Herpen al 55 jaar ‘al die Hendjes de lucht in’ met carnaval. We hebben dat tot uitdrukking gebracht met voorop de ‘Herpse Burgemester’, een Herpse man die wordt gekozen d.m.v. vrouwelijke stemmen op carnavalsdinsdag. In het midden hebben we de hoofdpersoon van carnaval, de prins, nagemaakt. Achterop zit ‘Trien de Snijboon’ in een pan Bônnesoep, Trien is de pop die elke carnaval over Herpen waakt. Verder hebben we 4 koppen aan de zijkant van de wagen gemaakt die betrekking hebben op het Herpse carnaval: De Sliepse is de oudste carnavalsvereniging in Herpen, De Schaafloepers bouwen al 26 jaar carnavalswagens, de Bônlanderhofkapel verzorgt de muziek tijdens carnaval, en als laatste C.V. ’t is wa, ook zij bouwen al jarenlang wagens en zijn bij elk feest in Herpen aanwezig. Alle poppen vieren als het ware carnaval met ‘al die hendjes de lucht in’.


Gruweluk Kummeluk

Wij van Gruweluk Kummeluk doen ook dit jaar weer mee aan de Osse Halfvastenoptocht.
Onze groep bestaat uit 7 dames die altijd veel plezier beleven aan de optochten in zowel Oss als Herpen, waar we vandaan komen. Dit jaar hebben we daar voor de 11de keer in de optocht meegelopen en evenals vorig jaar zijn we eerste geworden. Omdat het dus ons 11-jarig carnavalsjubileum is, hebben we dit jaar gekozen voor dansen d.m.v. poppen. Onze titel daarbij is: Na 11 joar hebbe we de poppe oan ut dansen!!!
Wij wensen alle deelnemers en publiek heel veel plezier toe tijdens de Osse Halfvasten.


Muziek tijdens Halfvastenoptocht

Behalve alle muzikanten langs de route en op de prinsenwagens, nemen ook dit jaar weer een aantal kapellen deel aan de Halfvastenoptocht. Het publiek, en de deelnemers, kunnen deze keer genieten van Dweilorkest De Druppels en De Klooiers.


Gevelconcert muzikale traktatie Halfvasten

Op zondag 15 maart zal voor de tweede keer, direct na afloop van de Osse Halfvastenoptocht, het Gevelconcert plaatsvinden. Een uniek muziekfestijn van 6 Osse kapellen op de Eikenboomgaard in Oss. Uniek, omdat de Osse kapellen doorgaans niet dezelfde nummers spelen en voor deze gelegenheid een gezamenlijk repertoire van zo’n 30 minuten hebben ingestudeerd.
Ruim 100 muzikanten trakteren het publiek, vanaf een dakterras en op podia op straat, op een vrolijke noot. De leden van kapel Kiep Kwajt, de Klooiers, Vrüg Ligt, de 3e Helft, the Blue Band en de Krinkelbloazers zorgen vanaf 16:30 uur met veel plezier voor een gezellige muzikale sfeer.
Hopelijk speelt het mooie weer net als vorig jaar muzikanten en publiek bijzonder in de kaart. Toen werd uitbundig meegezongen en was er volop polonaise tijdens dit gratis muziekspektakel.


Gevraagd: Leden commissie Optochten m/v

De commissie Optochten kan bij het organiseren van de Halfvastenoptocht en de andere mooie Osse optochten nog versterking gebruiken. Heb je interesse om je als stagiair aan te sluiten bij deze commissie, neem dan snel contact op.

Voor meer informatie: Commissie Optochten, e-mail: optocht@scvo.nl.