Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug zaterdag, 12 mrt 2011

Terugblik op Carnaval 2011

Onze president, Robert-Jan Steegman, heeft op verzoek van het Brabants Dagblad een terugblik geschreven op het carnaval van dit jaar Het Artikel vind u in genoemde krant van 12 maart 2011 op pagina 31. Maar u kunt het Artikel natuurlijk ook hier lezen.

Ossekoppen en Ossenekskes!
Graag ga ik in op het verzoek van de Chef van de Redactie Oss Joris Roes om terug te blikken op het afgelopen Carnaval in het Ossekoppenrijk. Wat was het een feest! Vier dagen lang hebben we met tienduizenden carnavalsvierders Oss op zijn kop gezet. Het Osse carnaval is een feest waar we als Ossenaren echt trots op mogen zijn.
​Het is goed om  te zien dat de jeugd massaal deelneemt aan het Osse Carnaval. Op vrijdag trokken vele optochten vanuit scholen door de wijken en werd op die scholen uitbundig feest gevierd. Op zaterdag kende de tweede editie van de hernieuwde Jeugdoptocht een verdubbeling van het aantal deelnemers en stonden duizenden toeschouwers langs de route. Eindpunt was het Ossekoppenplein waar Jochem van Gelder met vele kinderen stonden te wachten op de binnenkomst van de deelnemers. Het Sokkenbal op maandag deed de Rusheuvel weer uitpuilen met kinderen en (groot)ouders. De jeugd is en blijft een van onze speerpunten. Daarom gaan we de basisscholen nog meer betrekken door hen beter te informeren over de mogelijkheden die Carnaval heeft voor hun lesprogramma.
De oudere jeugd, van 11 tot 16 jaar, heeft het lastig wanneer ze Carnaval wil vieren. Ons eigen CarnaBal in de Rusheuvel op zondagavond werd weer goed bezocht. Meer dan 300 tieners waren continu op de dansvloer te vinden, aangemoedigd door de Raad van Half Elluf (oud Jeugdprinsen) en leden van Between (oud leden van dansgarde De Huppelkes). Het is jammer dat alleen dan de jeugd van 11 tot 16 feest kan vieren en niet alle dagen zoals vroeger bij Dansschool Hennessen.  Hopelijk vinden we de komende jaren een oplossing voor dit manco.
Speciale aandacht voor de oudere Ossenaar was er tijdens de drukbezochte Boerenbruiloft. Er was een speciale plek voor hen gereserveerd zodat ook zij mee konden genieten van het feest. Hopelijk vindt dit goede voorbeeld navolging, bijvoorbeeld door extra zitplaatsen in cafés en langs de route van de Optochten.
Tijdens die Optocht waren weer prachtige praalwagens en loopgroepen te bewonderen. Helaas ontstond enig oponthoud door een pechgeval en twee onwel geworden toeschouwers. Het wachten was echter geen straf door een combinatie van mooi weer en de overvloed aan kapellenmuziek die Oss heeft.  De toekomst van de Optocht ziet er goed uit: binnenkort nemen we onze eigen Bouwhal in gebruik waar minimaal vijf wagens gebouwd kunnen worden. Daarnaast zijn er vele bedrijven die aan bouwgroepen een deel van hun bedrijfsruimte ter beschikking stellen. Ook is het goed dat steeds meer clubs van buiten Oss aan onze optocht deelnemen en met succes meedingen naar de hoofdprijzen, zie de Kwoaje Keie uit Keiendonk (Megen) die de eerste prijs bij de grote wagens in de wacht sleepten.
Het Ossekoppenplein op De Heuvel was voor de tweede maal het middelpunt van het Osse Carnaval. Dagelijks stonden honderden mensen feest te vieren op de muziek van band, DJ of kapel. Het Osse Carnaval is hiermee een feest geworden dat ook op straat uitbundig gevierd wordt. Ook in de cafés was het druk. Op een enkele uitzondering na deed de horeca mee met Dweilmaondag en kon met de Ossekop, de Osse horecamunt, worden betaald. Goed om te zien dat niet alleen onze uitstekende Residentie Vivaldi maar de gehele Osse horeca Carnaval een zeer warm hart toedraagt.

Geen Carnaval zonder carnavalsmuziek. Oss is rijk aan kapellen zodat altijd wel ergens genoten kon worden van onvervalste kapellenmuziek. Deze muzikale rijkdom is onder andere te danken aan de aanwezigheid van Stadsharmonie KVA en Muziekvereniging Hartog. Nog niet alle Osse cafés verwelkomen deze kapellen met open armen, mijns inziens een gemiste kans. Ook zijn de winnende liederen van het Maaslands Carnavals Liedjes festival maar weinig te horen. Hopelijk komt daar de komende jaren verandering in en krijgt de Osse Carnavalsmuziek nog meer erkenning.
Ik wil namens het bestuur van de Stichting Carnavals Viering Oss de vele Ossenaren bedanken die dit feest mogelijk hebben gemaakt. Weinig mensen realiseren zich dat vele duizenden inwoners van Oss zich bezighouden met de totstandkoming van de bijna 30 evenementen die het Osse Carnaval kent. Neem alleen al de Osse kapellen waar bijna 200 muzikanten de afgelopen dagen letterlijk de blaren op handen en lippen hebben gespeeld. Of de 3.000 mensen die meeliepen in de Optochten na maandenlang te hebben gewerkt aan carnavalspakken en praalwagens. Neem daarbij de vele vrijwilligers die binnen onze eigen stichting en de vele carnavalsverenigingen en –clubkes hebben gewerkt aan het mogelijk maken van de evenementen. En zeker de gemeente Oss en de vele bedrijven en particulieren die Carnaval via subsidie, sponsoring  of donatie financieel ondersteunen.
Jammer dat nog vele Ossenaren Oss tijdens de Carnaval verlaten voor een wintersportvakantie of – nog erger - afreizen naar plaatsen als Oeteldonk. Ze weten niet wat ze missen! Oss heeft een Carnaval waar de stad trots op kan zijn, met prachtige tradities zoals de Carnavalsmis, Boerenbruiloft en Osverbranding.   Om die trots op het Osse Carnaval uit te drukken is daarom gekozen voor het motto ‘Oss en ik da’s dikke mik!’.
Alaaf!

Robert-Jan Steegman
President