Agenda
Dweilzoaterdag zaterdag 14 september 2019 vanaf 14:00
Centrum Oss
Urste Deinsdag dinsdag 1 oktober 2019 vanaf 20:11
De Lievekamp
Das GrOSSe Oktoberfest zaterdag 26 oktober 2019 vanaf 18:00
11-11 bal, Onthulling 56e stadsprins zaterdag 16 november 2019 vanaf 20:00
Tonpratersavond vrijdag 6 december 2019 vanaf 20:15
De Lievekamp
Tonpratersavond zaterdag 7 december 2019 vanaf 20:15
De Lievekamp
Ameezing Concert Carnavalesk zaterdag 15 februari 2020 vanaf 20:00
Meer agendapunten >

nieuwsbrief_14

Nieuwsbrief SCVO

Jaargang 4, nummer 14 – 8 januari 2012
 

De nieuwsbrief SCVO heeft vooral een functie voor de interne communicatie binnen de SCVO. Via deze nieuwsbrief worden nieuws en wetenswaardigheden onderling uitgewisseld. Iedereen die zich inzet voor het Osse carnaval kan zo op de hoogte blijven van wat er allemaal speelt en tegelijk een ander informeren over de eigen activiteiten. De nieuwsbrief wordt per e-mail toegestuurd aan allen die zich hiervoor via de website hebben aangemeld. De redactie van de nieuwsbrief is in handen van de commissie PR en voorlichting van de SCVO. Voor het inzenden van kopij en meer informatie: Marja van Bon, e-mail: nieuwsbrief@scvo.nl.

De volgende nieuwsbrief zal verschijnen op 29 januari 2012. Kopij hiervoor dient uiterlijk op zondag 22 januari 2012 aangeleverd te worden, klik hier voor nadere instructies.


Presidentiële column

Ossekoppen en Ossenekskes, Alaaf!

Allereerst wens ik jullie allemaal een gezond, gelukkig en bovenal carnavalesk 2012 toe! Samen met jullie kijk ik uit naar de komende weken. Op de laatste dag van Winterland krijgen we letterlijk en figuurlijk het stokje overgedragen, om het pas weer los te laten tijdens de Eerste Osse Halfvastenoptocht op 18 maart.

Zoals jullie hebben kunnen lezen, horen en zien hebben we als SCVO de stoute schoenen aangetrokken en hebben we besloten om de lege plek die het verdwijnen van de Halfvastenoptocht van Zeeland achterlaat meteen in te vullen. Het zou zonde zijn wanneer deze traditie uit ons deel van Brabant verdween, voor zowel toeschouwers als wagenbouwers. Alsof de Champions League zou verdwijnen en de voetbalkampioenen zich niet meer met elkaar konden meten.

Deze Champions League van de optochten komt dus nu naar Oss. Een hele aanwinst voor het Ossekoppenrijk, maar ook een grote uitdaging. We hebben grote aantallen vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden. Neem alleen al de vele toeschouwers die van heinde en verre komen. Eerste voordeel ten opzichte van Zeeland hebben we al: Oss heeft immers een treinstation! Velen komen echter met de auto en moeten verwezen worden naar een parkeerplaats. Gezien het grote enthousiasme zijn we er wel van overtuigd dat het gaat lukken.

In de pers verschenen allerlei berichten over hoge kosten en prijzengelden. We gaan de optocht van Zeeland echter niet kopieren. We gaan laten zien hoe onze versie van een Halfvastenoptocht eruit ziet. Dat houdt onder andere in geen entree voor bezoekers. Ook moeten de deelnemers het vooral om de eer doen en niet voor het vullen van de clubkas. Carnaval vieren, dus ook wagens bouwen, doen we in eerste instantie voor ons plezier.

Maar voor de Halfvasten begint gaan we eerst iets veel belangrijkers doen, namelijk een spetterend feest maken van het 48e Osse Openbaar Carnaval. Vanaf nu is er elke week wel iets te beleven voor carnavalsvierend Oss. Dat gold eigenlijk al vanaf de 11e van de 11e van 2011, een teken dat het Osse carnaval springlevend is. Dat kan ik alleen meer stellen dankzij jullie, de groeiende groep mensen die de schouders onder dat springlevende feest zetten. Bedankt daarvoor en heel veel succes en plezier toegewenst de komende weken!

Met carnavaleske groet,

Robert-Jan Steegman,
President SCVO

Alaaf!


Prinselijke column

Ossekoppen en Ossenekskes,

Wij, Dook d'n Urste en zunne adjudant Antoon,

Willen graag het volgende met jullie delen:

Op 12-11-11 tijdens een onvergetelijke onthulling is ons carnavalsseizoen van start gegaan. Natuurlijk met de nodige spanning vooraf, en een ontlading na de bekendmaking. Tot in de puntjes een perfect geregisseerde avond. Complimenten voor iedereen die hier zijn of haar steentje aan heeft bijgedragen. Deze geweldige start heeft ons veel vertrouwen gegeven voor de rest van het seizoen.

En dat het een geweldig seizoen gaat worden stond eigenlijk al meteen vast toen wij onze agenda voorgeschoteld kregen. Natuurlijk de dag na de onthulling de traditionele 'Staatsiefoto ophanging' met daarop volgend de receptie in onze residentie. Een overweldigende opkomst, met voor ons allemaal bekende maar ook minder bekende Ossenaren die ons kwamen feliciteren. ’s Avonds meteen weer een geweldige bijeenkomst, genaamd 'Diner Joyeux'. Tijdens dit etentje in het City Hotel, hebben wij de kans gekregen om met een groot aantal commissieleden van de SCVO kennis te maken. Op een ludieke wijze, in de vorm van de quiz  'Ik hou van Holland', hebben ook de Prinsengarde en de Raod van Elluf zichzelf voorgesteld. Deze quiz is overigens gewonnen door onze President! Maar er komt nog een keer een herkansing!

Een week later waren wij te gast tijdens het 31ste Maaslands Carnavals Liedjes Festival, bij de Raauw Ossekar in D'n Iemhof. Een enorm gezellige avond, waarbij de sfeer er al snel in kwam. Wederom in een korte tijd heel veel leuke mensen ontmoet, en er samen met de winnaars en de rest van de deelnemers een lekker feest van gemaakt. Weer een week later de opening van de Bouwhal samen met wethouder Hoeksema , en de ontvangst van het eerste exemplaar van het boek (Oss op zunne kop) van Prefesser Piet van Lijssel. De volgende dag naar de 'Prinsenreceptie' in Berghem en aansluitend een etentje met de 'Geheimraad' inclusief partners in Restaurant La Couronne van mijn adjudant Antoon. Tijdens dit etentje nog beter kennis gemaakt met die mensen die hebben gekozen voor mij als de nieuwe Stadsprins. Bij deze wil ik ze nogmaals bedanken voor het vertrouwen in mij, ik voel me nog steeds zeer vereerd!

Op 1 december even een 'tussendoortje' waarbij ik de grote kerstboom en symbolisch ook de verlichting in het centrum heb mogen ontsteken. Dit verliep niet helemaal volgens plan, omdat Wouter Wehberg vergeten was om de verlengsnoer in het stopcontact te steken. Maar uiteindelijk gingen de lichtjes dan toch aan! Het zag en ziet er schitterend uit! Complimenten aan de Osse ondernemers en natuurlijk Jack van Lieshout.

Een moment om zeker bij stil te blijven staan, was de Kick-off voor en met de Sponsoren bij de Hofbrouwerij van Heineken onder het gastheerschap van Marinus van Dorst. Een geslaagde avond met het tappen van het eerste carnavalsbiertje, een goede stevige maaltijd en allemaal mensen die al weer veel zin in carnaval bleken te hebben. Een aantal sponsoren, maar ook ondergetekende, werden op een enerverende wijze op de korrel genomen door Rob Scheepers die met scherpe tong de lachers op zijn hand kreeg. Tijdens deze Kick-off heb ik ook Marinus mogen onderscheiden voor het feit dat hij al 25 jaar bij de hofbrouwer werkzaam is. Als klap op de vuurpijl werden aan mij en mijn adjudant de eerste twee kratjes bier overhandigd met ons eigen 'Ossenkoppen'-bier met eigen etiket en onze slogan (Oss en ik, da’s …juist!). Bij deze wil ik nogmaals alle sponsoren bedanken voor hun bijdrage en inzet voor het Osse Carnaval. Zonder jullie is het bijna onmogelijk om er zo’n mooi feest van te maken.

Op de tonpraot-avond in de residentie werden Dook d'n Urste en een aantal leden van de Raod van Elluf nogmaals op de korrel genomen door Rob Scheepers, die deze keer acte-de-presence gaf als Advocaat Dick. Helemaal super! Maar ook alle andere deelnemers hebben er een onvergetelijke avond van gemaakt. Ik heb nog steeds buikpijn van het lachen. Een week later het kerstfestijn van de Krinkelkoppen bezocht, waar Prinses Angelique en haar adjudante Cendy als engeltjes verkleed lootjes aan het verkopen waren. Daar heeft een OPA (oud-Stadsprins Theo I) mij gestrikt om op 1 januari deel te nemen aan de Nieuwjaarsduik in de Geffense Plas… Brrrr, even flink afkoelen, voor ik op zondag 8 januari het 'stokje' (in de vorm van een ijspegel) ga overnemen van Winterland en daarmee echt richting ons carnaval ga zetten.

Ik houd jullie op de hoogte van alle zaken die ik, als jullie Stadsprins, ga beleven. Geloof me, ik vond het al leuk, maar vind het alleen nog maar leuker worden, en kijk echt uit naar alle evenementen waar ik met jullie kennis kan maken en een lekker feest mag bouwen. Iedereen een heel gezond 2012 toegewenst, en tot binnenkort ergens in het Ossekoppenrijk!

Alaaf!! Alaaf!! Alaaf!!

Uwe Stadsprins,
Dook I


Jeugdprinselijke column

Beste Carnavallers,

Het liefst heb ik natuurlijk alleen maar goed nieuws, maar helaas is dat nu niet zo. De laatste weken heb ik thuis op de bank gezeten met mijn been omhoog. Ik was geblesseerd geraakt bij het voetballen. Dat komt altijd slecht uit, maar dit jaar wel heel slecht. Gelukkig is het nu een rustige tijd voor het carnaval volgens Sylvia. Echt de stilte voor de storm. Maar op 8 januari wil ik er natuurlijk bij zijn: het doorgeven van het stokje van Winterland aan het carnaval wordt volgens mij erg gezellig. Ik zal er in ieder geval bij zijn; al is het op krukken of op een slee of zelfs in een arrenslee. Ik ben pas begonnen met oefenen bij de fysiotherapeut om weer gewoon te kunnen lopen en ik ga ervan uit dat ik binnenkort weer helemaal in orde ben.

Voordat ik geblesseerd raakte heb ik nog wel kunnen genieten van het carnaval. Ik heb de nieuwe bouwhal mogen openen, samen met de grote Prins, adjudanten Antoon en Joop en wethouder Hoeksema. We hebben hier met eigen ogen kunnen zien dat er volop wordt gebouwd. Wat ik heb gezien zag er goed uit. Dat belooft wat voor de carnavalsoptocht, of misschien wel optochten. Ook heb ik kunnen zien dat je van bouwen blijkbaar veel dorst krijgt. Joop en ik hebben ook samen met Prins Dook en adjudant Antoon het licht van de grote kerstboom in Oss aan mogen steken. Dit was als start van Winterland. Op 8 januari gaan we Winterland weer afsluiten en beginnen we met het carnavalsseizoen. Dan gaat het echt beginnen.

Ik hoop dat ik snel weer helemaal op de been ben. Het voetballen laat ik voorlopig maar even schieten. Beterschapkaarten zijn natuurlijk altijd welkom (noot van de redactie: adres is op te vragen bij Sylvia Boerboom).

Cas d’n Urste


Kort nieuws uit het Bestuur

  • De SCVO heeft sinds 6 september 2011 nieuwe statuten geïmplementeerd. Deze zijn gepasseerd in de aanwezigheid van het nagenoeg voltallig Algemeen Bestuur (AB) en Dagelijks Bestuur (DB). Vanaf dat moment heeft de SCVO geen AB meer maar een zogenaamd College van Voorzitters (CVV). Het DB is gewoon Bestuur geworden. Drie acties moesten daarna nog afgehandeld worden.
  • De eerste actie is het formuleren van een nieuw huishoudelijk reglement dat past bij de nieuwe situatie. Een concept-versie van dit reglement is klaar maar de prioriteit voor iedereen ligt nu bij de organisatie van de evenementen. Doelstelling is dat dit huishoudelijk reglement voor het einde van 2012 gerealiseerd wordt.
  • De tweede actie was afscheid nemen van de oude Hofraad en dit gaat op 31 januari 2012 gebeuren. Hierbij worden de leden op gepaste wijze bedankt voor hun inzet van de afgelopen jaren.
  • Als derde actie moest er een Raad van Toezicht samengesteld worden. De naam zegt het al: de doelstelling van dit orgaan is toezicht houden. Voor een meer gedetailleerde beschrijving over taken en verantwoordelijkheden van een Raad van Toezicht klik hier. In de statuten is vastgesteld dat de Raad van Toezicht bestaat uit vijf personen met de volgende samenstelling: twee ex-bestuursleden van de SCVO, een oud-Stadsprins en twee representatieve Ossenaren. Minimaal een van deze personen moet een financiële achtergrond hebben. De Raad van Toezicht is nu rond en zal bestaan uit Joop van den Broek (voorzitter; oud-Stadsprins), Paul Kocken en Loe van Erp (beiden oud-bestuursleden) en Karel-Jan van Kesteren en Lambert Hendriks als representatieve Ossenaren. De Raad van Toezicht zal officieel geïnstalleerd worden nadat afscheid is genomen van de Hofraad.

Voor meer informatie: Pedro Hermkens, e-mail: secretaris@scvo.nl.


Foutjes in jaarkalender

Oplettende carnavalsvierders ontdekten een aantal foutjes in de jaarkalender die door de SCVO reeds was verspreid. In alle gevallen gaat het om de activiteiten van PCS  De Raauw Ossekar. Hieronder volgt een overzicht waarin de wijzigingen cursief en vetgedrukt zijn:

Datum Fout  Goed  Opmerkingen 
14 januari 2012 16e Maaslands Kapellen Festival (MKF)
D’n Iemhof: aanvang 20:00 uur
15e Maaslands Kapellen Festival (MKF) 
D’n Iemhof: aanvang 20:00 uur
De 15e editie is niet doorgegaan; PCS De Raauw Ossekar heeft besloten niet een editie over te slaan
22 januari 2012 CD presentatie & onthulling Jeugdgrootvorst Oskaris VI
De Hille: aanvang 15:00 uur
CD presentatie & onthulling Jeugdgrootvorst Oskaris VIII 
De Hille: aanvang 14:00 uur
 
4 februari 2012 44-jarig bestaan PCS Raauw Ossekar
De Hille: receptie 19:00-20:30 uur, vanaf 20:30 feest
44-jarig bestaan PCS Raauw Ossekar
D'n Iemhof: receptie 19:00-20:30 uur, vanaf 20:30 feest
 
21 februari 2012 Familiedag 
De Hille: aanvang 12:00 uur

Afsluitingsfeest
De Hille: aanvang 20:00 uur
Luierbal
De Hille: aanvang 10:00 uur
 
Familiedag
De Hille: aanvang 12:00 uur

Afsluitingsfeest
De Hille:  aanvang 20:00 uur
 

Prinsengarde presenteert nieuwe outfit op Winterland

In het voorjaar schreef de Prinsengarde het verzoek uit: Ontwerp jij onze nieuw outfit? Naar aanleiding van de inzendingen van de ontwerpideeën die enthousiaste carnavalsvierders hebben gestuurd, heeft Nikki Roosenboom, modeadviseuse bij Ter Horst van Geel, een ontwerp gemaakt. Begin oktober 2011 is het definitieve ontwerp vastgesteld door de ontwerpster in samenwerking met de coupeuses Anja Reijnders en Truus van Bakel. Na het vinden van de juiste stoffen en accessoires hebben Anja en Truus naald en draad ter hand genomen om voor de acht jonge dames een outfit op maat te maken. Vanaf midden oktober zijn zij bijna dagelijks hiermee bezig geweest. Zondag 8 januari 2012, tijdens carnaval op Winterland, kan iedereen voor het eerst de nieuwe outfit bewonderen. Complimenten voor Nikki, Anja en Truus!


Kaartverkoop A-Meezing concert Carnavalesk gestart

Zaterdag 11 februari 2012, Groene Engel, aanvang 20:11 uur

Na het overweldigende succes van vorig jaar is er natuurlijk een vervolg op het A-Meezing Concert Carnavalesk, wederom in de Groene Engel. Op 11 februari is het weer zover: het evenement dat niemand, met ook maar een beetje affiniteit met carnaval, wil missen. Het Concert Carnavalesk heeft niet voor niets 'Meezing' in de naam staan. Want niet alleen een keur aan artiesten staat te zingen. Ook de bezoekers hebben de mogelijkheid om oude en nieuwe liedjes luidkeels mee te zingen. Het smoesje “Ik ken de tekst niet” gaat dit keer niet op. Alle teksten zijn te lezen in de gratis verstrekte boekjes en voor wie zijn leesbril niet bij zich heeft worden ze ook groot geprojecteerd op een scherm.

Dit 3e Concert Carnavalesk heeft nog een heel speciaal tintje: alle artiesten die op het podium staan komen uit Oss: Babs van Balveren, Petra van Hinthum, Sjaak en Peer, Martine Grünwald, Ruben Smits, Maarten Kling, Frank Boegheim en Buurman & Buurman. Zelfs een bekende Ossenaar wil het éénmaal meemaken om als artiest op het podium te staan. Zij zal in een verrassende surpriseact met haar zoetgevooisde klanken het publiek versteld doen staan! De artiesten worden begeleid door Vanavond Niet, Schat! en Kiep Kwajt. In het voorprogramma staat het komische Osse duo Pap en Pudding. Zij zullen met hun scherpe teksten er alles aan doen om tijdens deze thuiswedstrijd de Groene Engel volledig op zijn kop te zetten. Na het A-Meezingconcert volgt er een fantastisch concert van Vanavond Niet, Schat!. Deze Osse coverband, een van de beste van Nederland, heeft de instelling "We breken de hut af". De band is voor de derde keer aanwezig op dit evenement en vormt de ruggengraat van het A-Meezingconcert.

Naast het muzikale vertier is er tijd ingeruimd voor het uitreiken van de Gouden Ossekop. Deze onderscheiding is de hoogste binnen het Osse carnaval en wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het Osse Openbare Carnaval. Illustere voorgangers zijn onder andere: oud-Stadsprins Theo van der Steen, de Meisjes van Plezier, Dimphy van Alphen en Tessie van de Veerdonk.

Zo'n evenement wil en mag je natuurlijk niet missen! Wees er snel bij. Kaarten kosten €15,00 en zijn vanaf heden te koop aan de kassa van de Groene Engel of via www.groene-engel.nl.

Voor meer informatie: Marco Ultzen, e-mail: jm.ultzen@hccnet.nl.


Nieuws uit de commissie CIAO

In de afgelopen weken is er veel gesproken over de Halfvastenoptocht. Dit traditionale feest der optochten komt na 44 jaar van Zeeland naar het Ossekoppenrijk. De commissie CIAO is er zeer trots op dat zij deze geweldige optocht onder de hoede mag nemen. De grote stedelijke Optocht van het Ossekoppenrijk zal hier niet onder lijden. Net als alle andere jaren werkt de commissie CIAO aan een nog betere en professionelere optocht. In de loop van de jaren zal de commissie ook de Halfvastenoptocht naar een hoogtepunt willen brengen dat bekend zal zijn in heel de regio. Onze 'wijze van optochten' is toch iets wat alleen in het Osse kan worden bewerkstelligd. Zie verderop in deze nieuwsbrief voor uitgebreidere informatie (klik hier).

De commissie CIAO introduceert voor het eerst in de geschiedenis unieke en mooie prijzen voor de mooist versierde voorgevels (huis of winkel), grenzend aan de route van de Jeugdoptocht of grote Optocht. Iedereen mag zijn voorgevel op z’n mooist versieren; hoe mooier, hoe groter de prijs. Natuurlijk moet de versiering wel passen bij de Osse carnavalskleuren geel en blauw. Het thema van dit jaar, 'Oss en ik, das dikke mik' mag uiteraard ook niet ontbreken in de versiering. Nogmaals: alleen de voorgevels van huizen of winkels welke grenzen aan de route(s) van de optochten kunnen deelnemen.

Voor meer informatie: Jeffrey Mulder, optocht.pr@scvo.nl.


Halfvastenoptocht in het Ossekoppenrijk

Zeeland neemt afscheid van een jarenlange traditie: de Halfvastenoptocht. Om bouwers van praal en optochtwagens uit Oss en de verre regio een podium te bieden om hun creatie aan een groot publiek te laten zien, heeft het Bestuur van de SCVO besloten de Halfvastenoptocht naar Oss te halen. Hiermee wil de SCVO bereiken dat de traditie van een Halfvastenoptocht voor Noord Oost Brabant behouden blijft.

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om de helaas verloren Halfvastenoptocht van Zeeland klakkeloos te kopiëren. De SCVO wil dat de beste deelnemers aan lokale optochten een podium hebben en houden waarop ze zich met elkaar kunnen meten, als het ware de Champions League voor wagenbouwers, loopgroepen en individuele deelnemers. Het Osse centrum wordt op 18 maart omgevormd tot een prachtig, sfeervol en vol stadion waar deze wedstrijd gaat plaatsvinden. De afgelopen weken hebben we om tafel gezeten met de gemeente, sponsoren, carnavalsclubs, dweilkapellen en Osse horeca om de organisatie nader invulling te geven. Ook wordt er hard gewerkt aan zaken als de route van de optocht, het reglement en de logistieke aspecten zoals parkeren en het stallen van de praalwagens.

Medio januari volgt een presentatie voor de pers met daarin de opzet van de Eerste Osse Halfvastenoptocht, maar wij willen je nu reeds informeren dat het initiatief inmiddels een vrijwel definitieve vorm heeft gekregen en dat we via een speciale website iedereen gaan informeren. De website www.halfvastenoptochtoss.nl (die tijdelijk nog naar www.scvo.nl verwijst) zal alle informatie gaan geven met betrekking tot de spelregels die gaan gelden. Belangrijk om te weten is dat de Halfvastenoptocht niet enkel een platform zal zijn/worden voor de beste deelnemers aan de lokale optochten. Ook deelnemers die niet tot de lokale top drie behoren, kapellen en overkoepelende organisaties willen wij een mogelijkheid bieden om zich te presenteren. Voor deze groepen willen we delen van de route beschikbaar stellen die ze kunnen adopteren zodat iedereen zich ook met zijn of haar carnavalsdorp/club duidelijk kan profileren. Uiteraard zijn hier ook regels aan verbonden die via de eerder genoemde website bekend gemaakt gaan worden.

De Halfvastenoptocht in het Ossekoppenrijk wordt gehouden in het centrum van Oss op zondag 18 maart en start om 14:00 uur. De route komt overeen met de route van de grootstedelijke Optocht van Oss. Mocht je nog vragen hebben of wil je iets betekenen in de voorbereidingen of de dag zelf dan horen wij graag van je.

Voor meer informatie: Joris Teulings, e-mail: joris@halfvastenoptochtoss.nl.


Carnavals Evenement Krant wordt 8 februari verspreid

Omdat carnaval in 2012 vroeg valt is de periode van voorbereiding voor de Carnavals Evenementen Krant redelijk kort. Op woensdag 8 februari 2012 wordt de krant in een oplage van maar liefst 26.000 exemplaren verspreid. Voor de commissie PR en voorlichting reden genoeg om redactie, tekstschrijvers, carnavalsverenigingen en kapellen aan te sporen om tijdig teksten en foto`s aan te leveren. De deadline hiervoor werd gesteld op 24 december 2011. Op deze wens is bijzonder goed gereageerd. Waarom ook wachten tot het allerlaatste moment?

De DTP'ers Anke, Jack, en Gert-Jan zijn op volle kracht met deze content aan de slag gegaan om 32 pagina's op te maken. De Carnavals Evenementen Krant krijgt weer een eigen Jeugdkatern. De jeugdredactie, welke bestaat uit leden van de Raod van Halluf Elluf en Between, heeft een echte workshop gehad om hiervoor ideeën uit te wisselen en uit te werken. Ook de traditie om op de voorpagina een karikatuur af te beelden wordt levendig gehouden. Met een eigen Osse tekenaar (Joop) krijgt de krant een vrolijk tintje. Hans, de Hoffotograaf, is druk in de weer om uit het enorme fotoarchief een selectie te maken, zo dat het plaatje past bij het praatje. Voor de Huppelkes werd zelfs een echte fotoshoot bij Janssen fotografie geregeld. Kortom: alles wordt in het werk gesteld om er een lekker leesbare informatieve Carnavals Evenementen Krant van te maken.

Voor meer informatie: Willie van Druten, e-mail: prvoorlichting@scvo.nl.


Piet van Lijssel geïnterviewd

Omroep Brabant heeft op 30 december 2011 bij Piet van Lijssel thuis opnamen gemaakt voor het programma Onder Ons. Onder Ons brengt achtergronden bij het nieuws en is een mix van informatie en amusement. Zakelijkheid, maar ook Brabants gemoedelijkheid. Een afwisselend praatprogramma met wisselende gasten en leuke rubrieken dat wordt uitgezonden op Omroep Brabant TV, wekelijks van maandag tot en met donderdag vanaf 17:55 uur.

Omroep Brabant heeft met Piet onder meer gepraat over het Osse carnaval van nu, de Osse carnavalsgeschiedenis en de Carnavalsacademie. Ook het boek 'Oss op zunne kop' kwam aan de orde. Daarnaast wilde Omroep Brabant ook graag artefacten uit het Osse carnavalsverleden zien die Piet aan het verzamelen is. Daarom werd er zelfs op Piet z'n zolder gefilmd waar hij wat spullen had liggen. Alles bij elkaar waren de programmamakers zo'n twee uur bezig. Het item zelf zal, zo verwacht de Prefesser, zo'n minuut of vier in de uitzending te zien zijn, waarschijnlijk op donderdag 12 januari 2012, vanaf 17:55 uur. En heeft u de uitzending gemist, dan kunt u deze op de website van Omroep Brabant terug zien (klik hier).


Nieuws op de SCVO-website

De redactie van de nieuwsbrief selecteerde voor deze rubriek een aantal berichten die eerder al verschenen op de nieuwspagina van de SCVO-website, maar die u mogelijk gemist heeft.

  • Samen met nog zo'n 200 moedige mannen en vrouwen namen Stadprins Dook I en zijn adjudant Antoon deel aan de nieuwjaarsduik in de Geffense Plas om zo het jaar goed in te luiden (klik hier voor het bericht)
  • Met het thema 'De kracht van acht' sloeg het Illuster Bruurschap de spijker op de kop en maakte een goede keuze voor acht Tonpraoters voor de 8e Tonpraotavond op 10 december 2011 (klik hier voor het bericht).
  • Na 26 jaar lobbyen en overleg werd op 26 november 2011 de nieuwe Bouwloods officieel geopend (klik hier voor het bericht).
  • De opening van de Bouwloods op 26 november 2011 werd door Prefesser Piet van Lijssel aangegrepen om zijn boek 'Oss op zunne kop' te presenteren aan Stadsprins Dook I en Jeugdprins Cas I (klik hier voor het bericht).
  • Hans Boerboom heeft op 26 november 2011 de Gouden Ossenkop van Stichting CarnavalsViering Oss gekregen. Hans krijgt zijn onderscheiding voor de bijdrage die hij heeft geleverd aan de totstandkoming van de nieuwe Bouwloods (klik hier voor het bericht).

Maaslands Kapellen Festival voor de laatste keer

Zaterdag 14 januari 2012, D'n Iemhof, aanvang 20:00 uur

Zes kapellen staan op het podium van het door Hartnekkig Tog?! en de Raauw Ossekar samen georganiseerde kapellenfestival. Voor de vijftiende en meteen ook de laatste keer wordt deze muzikale wedstrijd gehouden. Volgend jaar krijgt het feest een geheel nieuw jasje en een frisse naam. Voor dat zover is zullen op 14 januari eerst de Knolderapen, de Boerenkroonkapel, Noot Zat, Niks Aparts en Black Wooow samen met Hartnekkig Tog?! het podium in beweging zetten. Voor wie meent dat dweilkapellen vooral hoempa spelen, is dit de uitgelezen kans van het tegendeel te genieten. Een avond met swingende en ook carnavaleske muziek staat op het programma. Alle kapellen spelen tweemaal 20 minuten. In totaal staan zo’n 130 muzikanten op de podia in de zaal. Zij worden beoordeeld door een vakkundige jury en een publieksjury. De winnaar neemt als `Maaslands Kapel 2012` de Willem Huisman trofee mee naar huis.

Het Kapellenfestival begint om 20:00 uur in D’n Iemhof in Oss en de entree is gratis.

Voor meer informatie: Frank Mientjes, e-mail: pr@raauwossekar.nl.


Avondje humor en gezelligheid van eigen bodem: OEPZ!

Vrijdag 20 en zaterdag 21 januari 2012, 't Oude Theater, aanvang 20:00 uur

OEPZ, de Osse Eigen Pronk Zitting, is binnen het Osse carnaval niet meer weg te denken. Op 20 en 21 januari presenteer CV ’t Ken Net alweer voor de vierde keer in’t Oude Theater een pronkzitting voor en door Oss. En er zijn nog enkele kaarten voor de vrijdagavond voorstelling te koop. OEPZ staat dit jaar in het teken van Galala omdat CV ’t Ken Net haar 11e seizoen viert. Omdat de deelnemers ook iets leuks willen om naar te kijken wordt bezoekers gevraagd zich feestelijk aan te kleden. Glitters, boa, funky kostuum; alles is toegestaan, als het maar een feestelijk tintje heeft.

Het programma: De Krinkelkoppen, Nie Duk Zat, Dan Hedde Ok Wa, DaZeiKoe, Vrüg Ligt, De 3de Helft, Los Zand, The Blue Band, Joop van Orsouw kruipt weer in de ton en ook Rob van Elst is van de partij. Uiteraard zullen ook de leden van CV ’t Ken Net enkele malen op het toneel verschijnen. Zelfs de meiden van Balletschool Dimphy zetten hun beste beentjes weer voor.

De voorstellingen op 20 en 21 januari starten om 20:00 uur, de zaal gaat om 19:30 uur open en de voorstellingen zijn rond 23:30 uur afgelopen. Dan start de afterparty met DJ Marco van de Elberco Drive- In-Show en dit jaar Petra, Maarten, Nick en Hans. Zij zullen de zaal uitnodigen om los te komen van de stoelen en een feestje te vieren tot in de kleine uurtjes.

Het goed gevulde programma, de ouderwetse gezelligheid en het feestelijk tintje beloven ook dit jaar weer van OEPZ een groot succes te maken. Er zijn nog kaarten voor vrijdag 20 januari te koop voor €11,- per stuk bij Opera Men in de Kerkstraat en via info@oepz.org of bestuur@tkennet.nl.

Voor meer informatie: René van Hinthum, e-mail: info@oepz.nl.


Onthulling Oskaris VIII en virtuele CD presentatie MCLF

Zondag 22 januari 2012, De Hille, aanvang 14:00 uur

Oskaris, inmiddels al de achtste, de nieuwe Jeugdgrootvorst van de Raauw Ossekar, wordt bekendgemaakt in wijkcentrum De Hille. Dit staat te gebeuren op zondagmiddag 22 januari vanaf 14:00 uur. Aansluitend zal de CD van het Maaslands Carnavals Liedjes Festival muzikaal gepresenteerd worden.

Maar voor het zover is, komt de jeugd eerst aan bod. Met enig ceremonieel zal voor ieder duidelijk worden wie de jongste feestneuzen in De Hille dit jaar gaan aanvoeren. Dat is wel de belangrijkste taak van het nieuw gekozen stel; zorgen dat de jeugd het goed naar de zin heeft tijdens de carnavalsmiddagen in De Hille. Daarbij worden zij natuurlijk geholpen door heel veel anderen, maar het duo dat zondagmiddag bekendgemaakt wordt, heeft de absolute hoofdrol. Ook maken zij meteen kennis met hun eigen dansgroep, de Ieniemienies, die hun nieuwe dans meteen presenteren aan hun Jeugdgrootvorst en adjudant.

Rond vier uur wordt door de Grootvorst Jan van de Raauw Ossekar de webpagina van Kliknieuws gestart. Met een druk op de knop va de homepage komt de bezoeker op een pagina waar direct de zes beste carnavalsnummers gedownload kunnen worden. Zes originele Osse kanjers staan gratis op het internet, mede dankzij de sponsoring van Kliknieuws en de adverteerders op die pagina’s. De winnaars van het festival, Los Zand met `Niks aan de hand`, CV 't Ken Net, Kiep Kwajt, BB en De Klooiers, Dow en Jones en Doet Hier Iets; alle zes zijn ze gratis voor iedereen te verkrijgen. Deze middag zullen ook enkele nummers live gezongen worden, alvast een goede oefening voor het aankomende carnaval!

Voor meer informatie: Frank Mientjes, e-mail: pr@raauwossekar.nl.


Vrijwilligers gezocht voor Halfvastenoptocht

Helemaal New In Town: de Halfvastenoptocht in Oss. De commissie CIAO heeft al vele grote optochten mogen organiseren, maar de Halfvastenoptocht wordt er wel eentje van de hoogste orde. Door deze uitbreiding is deze commissie dringend op zoek naar vrijwilligers, die zich op zowel zaterdag 17 maart als zondag 18 maart 2012 willen inzetten om de optocht helemaal volgens plan te laten verlopen. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan hekkenplaatsers op de zaterdag, verkeersregelaars op zondag, maar ook een voorman die de begeleidende taken op zich wil nemen.

Ben je nieuwsgierig naar een eventuele functie in onze commissie? Mail dan naar Joris Teulings, e-mail: joris@halfvastenoptochtoss.nl. Voor persuitingen kunt je terecht bij Jeffrey Mulder, e-mail: pr@halfvastenoptochtoss.nl.  


Hoffototeam zoekt fotografen

Het hoffototeam zoekt ter uitbreiding van hun team een aantal enthousiaste fotografen die tijdens een of meerdere evenementen foto’s wil maken.

Het hoffototeam maakt opnamen tijdens de SCVO-activiteiten en andere activiteiten waar de SCVO acte de présence geeft. De bezoeken die door de Stadsprins en Jeugdprins worden afgelegd worden eveneens zoveel mogelijk vastgelegd. De foto’s worden gepubliceerd in het fotoboek op de SCVO website en worden gebruikt in het fotoboek wat Stadsprins en zijn adjudant ontvangen na afloop van hun seizoen. Ook worden foto’s gebruikt ter promotie van de activiteiten in publicaties van de commissie PR en voorlichting. Daarnaast wordt een selectie van de foto’s toegevoegd aan het historisch archief.

Het huidige hoffototeam bestaat uit fotografen die ook andere werkzaamheden hebben binnen het Osse carnaval. Om zo goed mogelijk opnamen van zoveel mogelijk evenementen te kunnen maken willen wij ons team graag versterken met enkele foto enthousiasten. Wij zijn op zoek naar foto- en carnavalliefhebbers die hun hobby's op deze wijze willen combineren. Ook hobbyfotografen die een nieuwe uitdaging zoeken zijn van harte welkom.

Voor meer informatie: Hoffotograaf Hans van den Brink, e-mail:hoffotograaf@scvo.nl.


Nieuwe commissieleden

Commissie PR en voorlichting

Joop van Orsouw. Toen Bianca Hoegee de opdracht kreeg eens op zoek te gaan naar een tekenaar in 'Het Ossekoppenrijk kwam ze al snel uit bij Joop van Orsouw. Joop heeft sinds november 2011 een eigen communicatiebureau in Oss. Inmiddels is zijn opdracht om de optochtroute in tekening te zetten al weer uitgebreid met het maken van karikaturen voor de Carnavals Evenementen Krant. Achteraf is Joop blij deze taak aanvaard te hebben, bij toeval is zijn zoon gevraagd de Stadsjeugdprins als adjudant bij te staan. Nu staat Joop in een keer met twee benen in het feest van carnaval. Wij wensen zowel Joop, als zijn zoon, adjudant Joop, een heel mooi carnavalseizoen.
  Rob Nelissen gaat het team van PR en voorlichting versterken op het gebied van strategie en creatie. Immers Rob is mede eigenaar van Circa Twee, dat in Oss gevestigd is. De bedoeling is dat met de komst van Rob de opgaande lijn van de Carnavals Evenementen Krant wordt doorgetrokken. Ook Rob wensen wij een prettige samenwerking toe.

Link naar vroeger

Wa doen ze nou?

In de historie van het Osse carnaval is al een grote bonte stoet mensen langs getrokken. Mensen binnen de SCVO, mensen van daarbuiten. Veel oud-SCVO medewerkers zijn niet meer zo duidelijk 'in the picture'. Soms vieren ze nog vol overgave carnaval, soms helemaal niet meer. In dit onderdeel van de rubriek 'Linken naar vroeger' worden ze weer voor het voetlicht gehaald en vraagt de redactie zich af: Wa doen ze nou? In deze aflevering blikken we terug op carnaval met Hofjuwelier Frans van Bakel.

Klik hier voor het interview met Frans van Bakel.