Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug maandag, 28 nov 2011

Boek presentatie Oss op zunne Kop

Zaterdag 26 november 2011 was een historische dag voor Carnaval Vierend Oss. Na een aantal jaren van hard werken werd de bouwloods voor de Osse optocht geopend. Deze gelegenheid werd door Piet van Lijssel aangegrepen om zijn boek te presenteren. Met het aanbieden van het historisch document aan Prins Dook 1 en Cas 1 kreeg de pas benoemde “Preffesser”, die aandacht die hij en het boek verdient .
​De keuze  om de presentatie van het boek te combineren met de opening van de bouwloods was logisch. Immers  in het boek is tot in detail beschreven wat er vanaf 1497 in Oss vooraf is gegaan om het openbaar Carnaval te maken wat het nu is. Goed is beschreven hoe zowel de kerk, de politiek en het gezag zich bemoeid hebben om het feest en de feestvierders in Oss aan banden probeerden te leggen. Maar telkens won de drang van de bevolking om zich een keer per jaar op een feestelijke en ludieke manier te uitten. Het houden van een optocht, waarbij openlijk de politiek en de gezagsdragers en de burgerij, op de korrel kon worden genomen, hoorden bij de cultuur van Carnaval.
Piet van Lijssel is er in geslaagd met het boek “Oss op zunne Kop “ een groot aantal Ossenaren heel wat uren lees plezier te geven, maar nog belangrijker is dat hiermee ook de historie van de Carnavals Viering in Oss voor het nageslacht bewaart is gebleven.

Het boek is voor € 19,95 te koop bij Boekhandel Derijks, Boekhandel Ruijs (Ussen) of bij de schrijver thuis.
LET OP! Op=op! Er komt geen herdruk.