Agenda
Urste deinsdag dinsdag 3 oktober 2023 vanaf 20:00
Rabozaal, de Lievekamp
Fout Gemaskerd Bal zaterdag 14 oktober 2023 vanaf 20:30
café Bellevue
Hoe Stouter hoe Fouter zaterdag 21 oktober 2023 vanaf 20:30
Café Bellevue
11-11 bal Raauw Ossekar zaterdag 28 oktober 2023 vanaf 20:00
De Hille
Proost op 11/11 vrijdag 10 november 2023 vanaf 20:00
Bellevue
11-11 Bal onthulling 60ste stadsprins zaterdag 11 november 2023 vanaf 20:00
Groene Engel
Jeugdprins onthulling zondag 12 november 2023 vanaf 14:00
Groene engel
Prinsenreceptie zondag 12 november 2023 vanaf 15:00
Groene engel
22 jaar feest met mekaar zaterdag 25 november 2023 vanaf 20:00
Café Bellevue
Tonpraters avond vrijdag 8 december 2023 vanaf 20:15
Rabozaal, Lievekamp
Meer agendapunten >

halfvastennieuwsbrief_6

Osse Halfvastennieuwsbrief

Jaargang 3, nummer 6 – 21 februari 2016

Deze nieuwsbrief verschijnt 4 maal per seizoen, begin oktober, eind november, begin januari en twee weken voor de Osse Halfvasten. De Halfvastennieuwsbrief heeft vooral een functie voor de interne communicatie onder deelnemers en organisatie. Via deze nieuwsbrief worden nieuws en wetenswaardigheden onderling uitgewisseld. Iedereen die deelneemt aan de Osse Halfvastenoptocht kan zo op de hoogte blijven van wat er allemaal speelt en tegelijk een ander informeren. De nieuwsbrief wordt per e-mail toegestuurd aan alle (oud-)deelnemers en organisatoren van de Osse Halfvasten, en naar alle abonnees van de nieuwsbrief van de SCVO. De redactie van de nieuwsbrief is in handen van de commissie PR en voorlichting van de SCVO. Voor meer informatie: Kathleen Fransen, e-mail: pr@scvo.nl.

De volgende Halfvastennieuwsbrief zal verschijnen op 2 oktober 2016. 

Volg het actuele nieuws over de Osse Halfvasten via       


Burgemeesterlijk welkom

Een stukje circus Jeroen Bosch in Oss.

Sinds enkele jaren organiseert Oss de Halfvastenoptocht. En er kwamen duizenden mensen kijken, uit Oss zelf, maar ook uit de wijde omtrek.

Dat is niet vreemd. De optocht toont al sinds jaar en dag het beste van het afgelopen carnavalsseizoen. Eerst in Zeeland en nu in Oss maken de origineelste lopers, de beste groepen en de mooiste wagens nog een ereronde.

Ik ben er van overtuigd dat dit een mooie bijdrage is van het circus van Jeroen Bosch dat dit jaar overal in onze omgeving de kop opsteekt. Het is ook zeer de moeite waard om later nog eens in onze groene gemeente op pad te zijn, bijvoorbeeld naar een van de vele onderdelen van onze Tuin der Lusten. Kijk even op www.datisoss.nl. Niet tijdens de optocht natuurlijk, maar straks als u nog even nageniet van de kleurrijke stoet en zin hebt in nog meer lekker eten, kleurrijke beelden en heerlijk buitenleven.

We wensen de organisatie, deelnemers en natuurlijk het publiek veel plezier bij het voorbereiden en vooral bij de halfvasten zelf.

Wobine Buijs-Glaudemans
Burgemeester van Oss


Presidentieel welkom

Beste Carnavalsliefhebbers, Alaaf!

Namens alle Ossekoppen en Ossenekskes heet ik jullie van harte welkom in het Ossekoppenrijk!

Met de naweeën van Carnaval 2016 in mijn lichaam typ ik dit welkomstwoord. Wat was het een allemachtig prachtig mooi jaar! Ik hoop dat jullie net zo aan het nagenieten zijn als ik. Jullie hebben er immers allemaal vele uren vrije tijd in gestoken om alles mogelijk te maken. Mooi dat dit ook onze Hoogheid niet is ontgaan: hij raakte maar niet uitgepraat over al het vrijwilligerswerk dat achter Carnaval schuilgaat. En terecht, het is een van de best bewaarde geheimen!

Over enkele weken staat alweer de Halfvastenoptocht voor de deur. Dan verwelkomen we weer de mooiste deelnemers van optochten uit de wijde omgeving, die wellicht niet zo’n lekker weer hadden tijdens hun optocht. Ook komen weer mensen van heinde en verre naar Oss om te kijken naar de prachtige wagens, en dan heb ik het niet alleen over de wagens van buiten. 

Uit eigen ervaring weet ik dat het wel even omschakelen is na zo’n intensieve Carnaval om je weer te zetten tot het werk voor de Halfvasten. Maar dit prachtig jaar verdient een even allemachtig prachtig toetje. Samen aan de slag dus aan Halfvasten 2016!

Met vriendelijke carnavalsgroet, Alaaf!

Robert-Jan Steegman,
President SCVO


Voorzitterlijk welkom

Halfvasten-gasten, Alaaf!

Als nieuwe voorzitter van de Halfvastenoptocht in Oss wil ik me even kort voorstellen. Hoewel, de meeste van jullie hebben me al eens gezien of gesproken.
Ik ben sinds 9 jaar actief voor de SCVO. Al deze jaren ben ik betrokken bij het organiseren van de Grootstedelijke Optocht en de Jeugdoptocht in Oss, en sinds 5 jaar ook de Halfvastenoptocht. Dit seizoen heb ik het voorzitterschap voor de Halfvastenoptocht op me genomen.

Bas Broeksteeg heeft het voorzitterschap van de Grootstedelijke Optocht op zich genomen, en samen met de overige leden van de commissie CIAO kunnen we terugkijken op een allemachtig prachtig carnaval.
We hebben in Oss het grote geluk gehad dat de weergoden ons goed gezind waren, en we mochten genieten van een allemachtig prachtige Optocht. Helaas vernamen we dat voor vele andere steden en dorpen dit niet het geval was.

Met Halfvasten krijgen we de kans om het publiek te trakteren op opnieuw een allemachtig prachtige Optocht, met de mooiste wagens uit de regio. Een kans om de wagens waar zo hard aan gewerkt is (nogmaals) te laten zien.

Maar Halfvasten is meer dan de optocht. We luiden het nieuwe Osse thema “alle remmen l'Oss” in. Tijdens de feestavond op zaterdagavond, in de tent gaan we feesten met coverband Broadway en DJ Many More, en op zondag met optredens van De Vier Viltjes, Marco Kraats en opnieuw DJ Many More, en de prijsuitreiking.

Jeroen de Lang
Voorzitter Halfvastenoptocht


Nederpop als opwarmer Halfvasten

Na 4 dagen heerlijk ondergedompeld te zijn geweest in het carnavalsgedruis, wil CV ’t Ken Net blijven doen waar ze goed in zijn: feesten!
Daarom organiseert hun feestcommissie op 27 januari ‘Carnaval meets Nederpop’, een bijzonder gezellige avond in 't Oude Theater in Oss.
De muziek van coverband Branding en de DJ van Elberco Show & Music maken deze avond tot de perfecte opwarmer voor de Osse Halfvasten een week later.
Kaarten â €7,50 zijn in de voorverkoop te bestellen bij de feestcommissie via Maikel 06-10266148 of feestcommissie@tkennet.nl, speciaal voor verenigingen hanteren ze zelfs een vriendenprijs van €5,- per kaart. Aan de deur kosten kaarten €10,-, en de zaal gaat open om 20:00 uur.


Voetjes van de vloer voor Halfvasten

Carnavalsstichting De Raauw Ossekar zet voor de 9e keer het Dansgarde Festival op de planken van D’n Iemhof. Dansgardes, of Dansmariekes zoals ze ook wel worden genoemd, uit de wijde omgeving komen hiervoor naar Oss. Showdansen, Gardedansen met de hele dansgroep, maar ook solo’s staan op het programma. Zondagmiddag 28 februari om 12:45 uur start deze wervelende en kleurrijke voorstelling. Vooral bij de showdansen wordt flink uitgepakt.
Deze editie komen de meeste dansgroepen uit de omgeving van Oss, zoals Berghem, Megen, Grave, Boven- en Beneden Leeuwen. Maar ook vanuit het verre Gouda worden dansen gepresenteerd.
Er zijn verschillende leeftijdscategorieën. Minioren, junioren, jeugd en senioren doen hun uiterste best om het publiek maar ook de aanwezige jury te imponeren. De jury is vooral aanwezig om alle dansgroepen positieve tips mee te geven. Alhoewel er natuurlijk ook die geweldig grote beker is voor de groep die zich het mooist presenteert.
De zaal is geopend vanaf 12:00 uur, en het programma is afgelopen om 16:45 uur. Er wordt een kleine entree gevraagd; volwassenen betalen €2,-, voor iedereen onder de zestien jaar is dat €1,-. Zie ook www.raauwossekar.nl.


Halfvasten

Halfvasten, op de helft van de vasten, halverwege de periode tussen aswoensdag en Pasen. Dit jaar vieren we in het weekend van 5 en 6 maart de Osse Halfvasten. Halverwege de vasten, van oorsprong een tijd van soberheid en bezinning na het uitbundige feest van carnaval, even de teugels laten vieren. Genieten van alle pracht die carnaval nog heeft nagelaten, wagens, sfeer, feestvreugde, groepen, en carnavalsvierders. En genieten van de ontluikende lente, met hopelijk ook dit jaar weer de eerste waterige maar desalniettemin heerlijke zonnestralen.


Osse Halfvasten

Zondag 6 maart trekt de Halfvastenoptocht door de binnenstad van Oss. Deze optocht wordt, samen met de feesten in de tent op zaterdag en zondag en het Gevelconcert, steeds meer beleefd als een mooie gezamenlijke afsluiting van het carnavalsseizoen. Halverwege de vasten gooien we in Oss nog even alle remmen los, en nemen daarmee alvast een voorschot op het thema van het Osse Carnaval 2016-2017, "Alle remmen l'Oss".
De Osse Halfvasten wordt meer en meer een feest van saamhorigheid, niet alleen voor en met de carnavalsvierders in Oss maar zeker ook met de clubs uit de omliggende dorpen en zelfs ver daarbuiten. Een kleurrijk feest waar alle carnavalsverenigingen en –clubjes van groot Oss trots op mogen zijn.


Broadway op Halfvastenzaterdag

Halfvasten begint allemachtig prachtig op zaterdag 5 maart met coverband Broadway. Deze band is een combinatie van ontzettend veel ervaring, heel veel enthousiasme, een hoog muzikaal niveau, en een zeer verrassend repertoire dat altijd iedereen zal boeien. Vanaf 19:30 uur zet deze band de tent aan de Eikenboomgaard op zijn kop. DJ Many More maakt het Halfvastenfeest op zaterdag compleet.
Kaarten kosten in de voorverkoop €5,- bij Vivaldi, De Ontmoeting, CD Kiosk, Opera Men (Oss), De Maasstad (Ravenstein), Silly’s (Berghem), ’t Vunderke (Macharen), Hertog Jan (Lith), Thekes (Herpen), ’t Supertje (Heesch), 't Akkertje (Geffen) en Wimke (Oijen). Halfvastenzaterdag aan de deur is de entree €7,50.


Halfvastenzondag feest voor publiek en deelnemers

Zondag 6 maart is de tent aan de Eikenboomgaard al vanaf 16:00 uur geopend, en de perfecte locatie om onder het genot van een drankje en muziek de Halfvastenoptocht te bewonderen. Na het gevelconcert verzamelen deelnemers en publiek zich hier om voor de laatste keer een allemachtig prachtig carnavalsseizoen af te sluiten. De Vier Viltjes, Marco Kraats en opnieuw DJ Many More maken er op geheel eigen wijze een onvergetelijk feest van, terwijl ieder in spanning wacht op het moment dat we zullen weten wie zich tot de kampioenen mag rekenen; de prijsuitreiking van de Osse Halfvastenoptocht met als hoogtepunt de ‘beker met de grote oren’ voor de winnaar in de categorie grote wagens.
Entree is op zondag gratis.


Special guest Halfvastenoptocht

Evenals vorig jaar zal het startsein van de Osse Halfvastenoptocht, samen met Stads- en Jeugdprins, gegeven worden door een special guest.
Om de weergoden voor de Halfvastenoptocht, en voor alle Carnavalsoptochten in de toekomst, gunstig te stemmen, is dat deze keer weervrouw Margot Ribberink.
Zij zal de eerste meters voorgaan in de optocht, om vervolgens in De Ontmoeting tijdens een Bijzondere Zitting van de Ossekoppenakademie te worden geïnstalleerd als Twidde Bezonder Prefesser van het Osse Carnaval.


Route

Zondag 6 maart vanaf 13:11 uur is het weer zover, de mooiste carnavalswagens uit het gehele land kunnen laten zien wie nu echt de beste en mooiste is. Kan de winnaar van Oss ook deze titel gaan pakken? De concurrentie is groot, maar dat maakt de wedstrijd extra spannend.
Kom je ook kijken naar de Halfvastenoptocht? De route van de Halfvastenoptocht is dezelfde als van de Osse Grootstedelijk Optocht 2016 en vertrekt dus deze keer, in tegenstelling tot voorgaande jaren, vanaf de Oostwal. De optochtorganisatie is te herkennen aan de felgele jassen met Ossie op de achterzijde. Bij vragen kunt je altijd bij hen terecht.


Verreiker beschikbaar bij opbouw wagens

De Commissie Optochten stelt zondagochtend een verreiker ter beschikking aan de deelnemers. Deelnemers die gebruik willen maken van deze verreiker bij de opbouw van hun wagen, kunnen zich vooraf hiervoor aanmelden via voorzitter@halfvastenoptochtoss.nl onder vermelding van naam deelnemer en aantal minuten.


C.V. De Heikneuters

Voor Carnavalsvereniging De Heikneuters uit Nijnsel is dit een jubileumjaar. Zij vieren een jubileum waar vele jong volk die beginnen met bouwen aan hun eerste praalwagen van dromen. 55 Jaar geleden begonnen De Heikneuters, ook als jong volk, aan het gezamelijk vieren van Carnaval, drie van de huidige leden waren daarbij. De blauw-rode vereniging heeft dat dit seizoen onder andere gevierd met een receptie, nieuwe kleding en een jubileumkrant.
Natuurlijk mag deelname aan de Osse Halfvastenoptocht in dit jubileumjaar niet ontbreken. Hun allemachtig prachtige wagen is niet te missen, de verenigingskleuren komen er volop in terug.


C.V. Afslag 15

Op 31 januari 2015 dienden zich de eerste tekenen aan van de geboorte van een 'nei jong', een nieuwe Carnavalsvereniging in Nistelrode. Na de zoektocht naar een mooie wieg, lees bouwlocatie, kon het 'keinje' dan eindelijk geboren worden en het kreeg de naam 'C.V. Afslag 15'. Deze vereniging voor het hele gezin, bouwt met jong en oud aan het mooiste feest, Carnaval. Dat Carnaval ook echt een feest is voor het hele gezin blijkt wel uit het feit dat dit 'nei jong' met hun allereerste praalwagen eerste werden in de optocht van Nistelrode. Maar het 'keinje' wil de wijde wereld zien, en dus komt deze gloednieuwe vereniging met hun wagen naar de Osse Halfvastenoptocht.


Gevelconcert muzikale traktatie Halfvasten

Op zondag 6 maart zal voor de derde keer, direct na afloop van de Osse Halfvastenoptocht, het Gevelconcert plaatsvinden. Een uniek muziekfestijn van Osse kapellen op de Eikenboomgaard in Oss. Uniek, omdat de Osse kapellen doorgaans niet dezelfde nummers spelen en voor deze gelegenheid een gezamenlijk repertoire van zo’n 30 minuten hebben ingestudeerd.
Een grote groep muzikanten trakteren het publiek, vanaf een dakterras en op podia op straat, op een vrolijke noot.
Hopelijk zorgt de aanwezigheid van weervrouw Margot Ribberink voor mooi weer, en wordt er, net als voorgaande jaren, uitbundig meegezongen en volop polonaise gelopen tijdens dit gratis muziekspektakel.