Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug woensdag, 5 okt 2016

Zevende Tonrede van de President

Gisteravond sprak president Robert-Jan Steegman tijdens d'n Urste Deinsdag van Oktober, dit jaar voor het eerst gehouden in de Rabozaal van Theater de Lievekamp, voor een groot publiek zijn zevende Tonrede uit. Voor wie er niet bij heeft kunnen zijn of toch niet op heeft zitten letten tijdens zijn verhaal, hier kun je het nog eens aandachtig terug lezen.
Hoogheid, Adjudant, Ere President, leden van de Hofraad, leden van het College der Ossekoppen, Ossekoppen en Ossenekskes, alaaf!

Ook dit jaar mag ik in uw aller aanwezigheid mijn Tonrede uitspreken, voor de zevende maal alweer. Een knipoog naar de jaarlijkse Troonrede van onze majesteit, een parodie op de State of the Union van mijn collega Barrack. En ook dit jaar kijk ik graag met jullie terug, maar ook vooruit, op de ontwikkelingen in het Ossekoppenrijk.

Voor het eerst vindt deze Urste Deinsdag plaats in de Lievekamp. Coen Bais, directeur van de Lievekamp, is er in geslaagd om niet alleen de poppenkast Ronzebons van Jan Roosenboom binnen te halen, maar ook de poppenkast van het Osse Carnaval. Terug in onze schouwburg die wat mij betreft hier gewoon moet blijven. Naast het Flexhuis van Tom I, het Geldhuis van Theo Vincken, het Vluchtelingenhuis van René Peters, Eet- en Slaaphuis van Adjudant Antoon en – last but not least – het Zwetshuis van Wobine Buijs, hoort dit Cultuurhuis gewoon aan de Raadhuislaan en niet op de plek van een failliet warenhuis.

Morgen vieren we de 53e verjaardag van de Stichting Carnavals Viering Oss, de SCVO. Een heugelijk feit, alleen al omdat we dan weer een jaar dichter bij het volgende jubileum Vijf Kerrus Elluf zijn gekomen. Onder aanvoering van Peter II van Lieshout gaat een commissie aan de slag om dit jubileum extra glans te geven, hopelijk dit keer zonder door de bodem van de schatkist van de SCVO te zakken. We wensen hem veel succes toe bij de organisatie.

Hoogheid, fijn dat u vanavond weer in ons midden bent, maar het is wel een van de laatste keren in deze hoedanigheid. Ik wil u nogmaals complimenteren met de allemachtig prachtige wijze waarop u het Prinsschap heeft ingevuld. U zult eeuwig bekend blijven als de vleesgeworden Stadsprins, tijdens Carnaval wat meer vlees dan nu, voorbestemd om ooit dit ambt te mogen vervullen. U genoot zichtbaar van de aandacht die dat met zich meebracht en dat mag. Maar om nu gelijk de hele kiet in de brand te steken wanneer die aandacht na Carnaval wat minder wordt, tja, dat hadden we niet verwacht. Alle gekheid op een stokje, we hopen dat u de problemen snel achter u kunt laten en letterlijk en figuurlijk uit de brand bent.

Ook uw Adjudant zorgde ervoor dat uw Prinsschap markant werd. Velen dachten dat u net als uw voorganger Rene I meerdere Adjudanten had, zo snel bewoog Adjudant Wilbert zich door de menigte om overal en nergens op te duiken. Overal behalve dan binnen de voorgeschreven twee meter van de Hoogheid. Ik heb dat echter nooit als storend ondervonden, sterker, de roep die in het verleden wel eens klonk om net als andere carnavalsrijken een Hofnar aan te stellen verstomde na het aantreden van Adjudant Wilbert. Mijn welgemeende dank en complimenten hiervoor Adjudant, u heeft prima werk afgeleverd!

Niet aanwezig vanavond maar een voorbeeld voor zijn opvolgers was Jeugdprins Gijs I en zijn Adjudant Wessel. Ook Gijs leek voorbestemd voor het Jeugdprinsschap: zowel met als zonder tekst had hij zijn woordje klaar, tegen zijn jonge onderdanen maar ook tegen volwassenen die dan vaak met de mond vol tanden stonden. Mooi ook om te zien hoe trots ouders kunnen zijn op hun zonen. Zeker de moeder van de Jeugdhoogheid was overal te vinden, sommige mensen dachten zelfs dat we inmiddels een tweede vrouwelijke Stadsprins hadden aangesteld… Wie weet, wie weet…

Het afgelopen jaar speelden prominente Ossekoppen weer een hoofdrol in het echte leven waar het Ossekoppenrijk de parodie op is. Zo leek het wel of de Osse gemeentepolitiek een nieuwe partij mocht verwelkomen genaamd CMO onder aanvoering van onze oud Adjudant Jack. Twitter, Facebook, de kranten, overal konden we de politieke mening vinden van Jack over het zieltogende Osse centrum. Onze kandidaat Prefesser komt hier vast nog op terug.

Prefesser René haalde Roze Zaterdag deels naar Oss, samen met Oeteldonk. Enthousiast als hij is voor het thema stond René laatst zelfs te swingen op een boot tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Voor ons geen verrassing, iemand die graag een veel te strakke kiel aantrekt of zich hult in een Village People indianenpak past prima bij de doelgroep van Roze Zaterdag. Wij wensen René straks veel succes toe in Den Haag, maar vergeet Oss niet René, we hebben immers voldoende indianenfoto’s waarmee we de herinneringen aan jou tot in Den Haag tot leven kunnen brengen.

Wellicht kunt U, Hoogheid Anton I, de rol als voorvechter van homo-emancipatie van Prefesser René overnemen. U was immers tot enkele jaren geleden tijdens Carnaval vaak in Oss te vinden verkleed in bonte gekleurde vrouwenjurken met de ook zo geklede Arno Dupont aan uw zijde. Twee amateur travestieten moeten de doelgroep toch aanspreken.

Prefesser Piet is gelukkig weer onder ons vanavond na toch wel een pittig ziekbed tijdens Carnaval. Daarvoor haalde hij het nieuws toen bekend werd dat niemand minder dan Julius Caesar bij Maren Kessel had huisgehouden. Piet wist te vertellen dat hij dat veertig jaar geleden al had aangegeven, daarbij een gezicht trekkend alsof hij hoogstpersoonlijk bij de veldslag aanwezig was geweest. Ik wist niet dat Piet al zo oud was…

Overigens complimenten voor de wijze waarop Piet het Carnavalsarchief op Facebook hebt gezet. Velen wachten met angst en beven op de publicatie van weer een jaar, hopende dat die ene foto er niet tussen zit. Maar gelukkig, er zitten vele hilarische foto’s tussen,  ook van ondergetekende….

Onze oud boerenbruidegom maar ook Wethouder van Feesten en Partijen Gé kwam vaak in het nieuws, al had het allemaal wel een luchtje. Zo werd hij valselijk beschuldigd van lekken in het toilet van Bellevue – waar moet je het anders doen, in het park mag niet – en speelt hij een rol in de komst van een mestfabriek naar het Osse industrieterrein. Op zijn pad vond hij daarbij onder andere oud Adjudant Erwin, inwoner van de Horzak II. Erwin staat inmiddels ook wel bekend als Erwin Mesters. Gezien het prominente reukorgaan van Erwin zou ik me overigens ook zorgen maken als ik in zijn schoenen stond…

Als we het dan toch over raar geurende zaakjes hebben wil ik het nog even hebben over het verbale wildplassen van de overbuurman van Bellevue, het Jan Cunen Museum. Kersvers voorzitter Peter van der Steen wist ons op zijn geheel eigen wijze te vertellen dat Muze Misse niet meer in het park achter zijn museumpje kon plaatsvinden. Wat kan een mens de plank misslaan. Alles mag weg uit het park, zelfs de nauwelijks gebruikte kiosk, maar van Muze Misse moeten ze afblijven. De Muze misser van het jaar gaat dan ook naar Peter van der Steen.

Ik weet overigens nog wel een leuk evenement voor het park. Het is een prima locatie voor het Zandsculpturenfestival dat immers moet verkassen omdat er eindelijk een oplossing is gevonden voor de oude sheddaken. Kan de wethouder die volgend jaar de eer krijgt om de zandhotelkamer voor een nacht te gebruiken zo vanuit Bellevue zijn bedje inrollen. Het verbaasde me overigens niet dat Gé dit jaar de gelukkige was. Bij het horen van het thema, Tuin der Lusten, stak Gé waarschijnlijk meteen zijn vinger op.

Dat alleen gezellige mensen met succes optochten kunnen organiseren bleek wel uit de lachwekkende opkomst bij de betogingen die tegen de komst van de vluchtelingen werden georganiseerd. Zwarte pakken, kale koppen, slechte spreekkoren en bedenkelijke vlaggen, je trekt er gelukkig weinig volk mee in Oss. Wij als carnavalsvierders kunnen dat wel. Ondanks panikerende ambtenaren besloten we samen met de wagenbouwers dat de Optocht tijdens Carnaval gewoon door kon gaan. Ook al waren de weersvoorspellingen minder, de straten stonden bomvol met mensen. Zij zagen een opvallende Hoogheid aan zich voorbij trekken, gekleed in een geel rokkostuum. Zijn Adjudant was gekleed in een fel blauw kostuum. Door de veren leek het wel of een enorme kanarie en een boomlange parkiet dit jaar het hoogste ambt in het Ossekoppencarnaval bekleedden.

Onze Halfvastenoptocht kende door het slechte weer tijdens carnaval extra concurrentie door het verschuiven van de optochten van Oeteldonk en het verder gelegen Kielegat Breda naar dezelfde dag. Het had echter geen invloed: naast de 300 bewoners van het oude Belastingkantoor, die vol verbazing de zotte stoet aan hun tijdelijke huis voorbij zagen trekken, kwamen nog nooit zoveel mensen naar onze Halfvastenoptocht kijken. Zo blijkt het initiatief van Joris Teulings steeds succesvoller te worden: de aanhouder wint. Die zelfde Joris moet nog maar voor elkaar zien te boksen dat hij met zeven keer zoveel subsidie in drie weken net zoveel mensen naar zijn ijsbaantje ziet te krijgen als de Halfvasten in een dag. Joris kennende gaat hem dat overigens zeker lukken.

Het slechte weer zorgde er wel voor dat we voor het eerst sinds haar ontstaan geen parachute als overkapping van het Ossekoppenplein hadden maar een dichte tent. De windkrachten waren te hoog voor het opstellen van een bouwkraan waaronder de parachute komt te hangen. Om dat in de toekomst te voorkomen zijn we op zoek naar een betere oplossing.

We hopen samen met de gemeente maar ook andere organisatoren een oplossing te realiseren in de vorm van een overkapping die snel en eenvoudig kan worden opgesteld op de Heuvel. In het Friese Franeker hebben ze al jaren een dergelijke overkapping waaronder vele evenementen plaatsvinden. Koningsfeesten, Modepodium, Fantastival, Muziekboulevard, Winterland en uiteraard het Ossekoppenplein kunnen met zo’n overkapping hun evenement laten plaatsvinden, ook als het weer wat minder is. En de kosten zijn maar een schijntje als ik hoor dat zes miljoen klaarligt voor het Osse centrum. Verdiepinkje minder op het UIThuis en we zijn er al.

Wat mij betreft staat SCVO voortaan synoniem voor Samenwerkend Carnaval Vierend Ossekoppenrijk. Samenwerken was immers de sleutel tot het succes van Ossekoppenplein waar we samenwerken met de Osse Horeca maar ook bij het organiseren van Halfvasten waar we samen met Hekkesluiters en 't Kennet de schouders onder hebben gezet. Ook dit jaar gaan we door op die ingeslagen weg. Niet voor niets hebben we twee bestuursleden aangesteld met samenwerking als hoofdtaak: Cine van Heijnsbergen voor de samenwerking met onze zakelijke partners, Tom Muskens voor de clubs, verenigingen en kapellen.

Deze avond is ook een mooi voorbeeld van samenwerking, in dit geval met Lievekamp en Volksuniversiteit Oss. Straks kunnen we luisteren naar de Orasie van de zesde Prefesser die het gaat hebben over een van de aspecten van de volkscultuur die de viering van Carnaval is. Zo’n Orasie hoort thuis in dit huis van cultuur en het is mooi dat de Volksuniversiteit ons daarbij ondersteunt. We hebben overigens wel even gecheckt of deze universiteit geen studentencorps met bijbehorende ontgroeningen en bangalijsten heeft, maar dat bleek gelukkig niet zo te zijn.

Samen met dezelfde Lievekamp, Stichting Oss Cultureel en Muziekvereniging Hartog zetten we hier op 3 februari aanstaande in de Grote Zaal het eerste Sjiek Sjantant op de planken. Een prachtige combinatie van fanfaremuziek en zang, niet ameezing maar wel meezingen, niet deftig chic maar Ossisch sjiek, geel & blauw. We hebben er samen hoge verwachtingen van, dus, komt allen…

Een andere mooie samenwerking gaan we aan op het gebied van het carnaval voor de jongeren van 14 tot en met 18 jaar. Samen met Hockeyclub MHC Oss en Partycrew gaan we een prachtig feest organiseren tijdens het komende Carnaval. Het clubhuis van MHC staat bekend vanwege haar geweldige feestavonden voor de hockeyende maar ook niet hockeyende jeugd, de Partycrew vanwege evenementen als LEF, Break Out Run en Hockeyloverz. Samen met onze jongerencommissie gaan zij ervoor zorgen dat de Osse jeugd niet meer ver hoeft te fietsen om feest te vieren tijdens carnaval. En na het feest hoeft het clubhuis niet gesloopt te worden, dat doen wij wel….

Samen met Centrummanagement gaan we ervoor zorgen dat Oss nog meer geel en blauw wordt tijdens Carnaval: naast de Narrekappen verschijnen straks overal waar het kan – de optochten mogen immers niet gehinderd worden – geel blauwe banieren boven de winkelstraten. Ook hopen we er samen met enkele lokale ondernemers voor te zorgen dat Carnaval voor het bedrijfsleven al op vrijdagmiddag begint met een eigen  evenement. Wat is er nu leuker dan op een heel andere manier en in een heel ander tenue kennis te maken met je relaties en collega-ondernemers.

Ossekoppen, Ossenekskes, ik ga afsluiten. Ik heb wat serieuze en veel meer minder serieuze dingen gezegd, neem mij dus vooral niet al te serieus. Doe dat ook niet met Carnaval, voordat je het weet ga je het allemaal echt geloven. Dat moment moet je net voorblijven, zie carnaval als belangrijkste van alle onbelangrijke dingen. Ons Ossekoppenrijk maakt onze stad nog mooier dan zij al is. Sommigen zullen zeggen dat Oss mooi van lelijkheid is, laat ze maar kletsen. Schoonheid zit immers van binnen, wat mij betreft in de prachtige en vele mensen die Carnaval elk jaar weer mogelijk maken, meebeleven en meevieren.

Vanavond is de bestuurlijke, formele aftrap van het 53e jaar Ossekoppenrijk, op 11 november, om 11 over 11 ’s avonds, tellen we in Bellevue af van 11 tot nul en luiden we op informele wijze het Carnaval in. Een dag later, op zaterdag 12 november doen we dat officieel met de onthulling van de Jeugdprins en de 53e Stadsprins. Dan gaan “Alle remmen l’Oss!”. Geen losbandigheid, geen ongeremdheid, maar we zijn dan gewoon lekker onszelf. En we gaan dat samen doen als Samenwerkend Carnavals Vierend Oss!

Ossekoppen en Ossenekskes, de 53e Stadsprins zit thuis (of hier in de zaal) te popelen om samen met jullie te beginnen aan dat 53e seizoen Ossekoppenrijk. Ik hoop dat we ons feest tot in lengte van jaren in alle vrijheid kunnen blijven vieren. Want alleen in vrijheid kun je ongeremd jezelf zijn, kunnen “Alle remmen l’Oss”.

Leve onze Stadsprins, leve het Ossekoppenrijk!

Alaaf!