Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug donderdag, 16 jan 2014

Nieuwe datum halfvasten optocht en feesten!

Even een stukje historie. Het concilie van Nicea bepaalde in het jaar 325 dat Pasen gevierd moet worden op de zondag na de eerste volle maan in de lente. Dat betekent voor 2014, dat Pasen op zondag 20 april valt. De vasten duurt 40 dagen en dus is het op dinsdag 4 maart Vastenaovond. Een slimme rekenaar weet dan dat halfvasten in 2014 gehouden wordt in het weekend van zondag 30 maart.
​In datzelfde weekend vindt in de Osse binnenstad tevens een mode gala plaats en is het koopzondag. Daarom besloot het bestuur van de S.C.V.O., in goed overleg met de gemeente, de halfvasten optocht een weekje eerder te laten vertrekken. 

Maar door de nucleaire top op die datum in Den Haag, waar zelfs Poetin en Obama bij aanwezig zijn, heeft de landelijke overheid dit teruggedraaid. Met als gevolg dat de halfvasten optocht in Oss gehouden wordt op zondag 6 april. De halfvasten feesten in de feesttent zijn op zaterdag en zondag 5 en 6 april 2014. Bijkomstig grote voordeel is dat koning winter dan vertrokken is!