Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug zondag, 18 nov 2012

'Prefeser' Piet van Lijssel ontvangt koninklijke onderscheiding

Tijdens het 11-11 bal in de Groene Engel heeft Burgemeester Buijs-Glaudemans, namens Hare Majesteit de Koningin, Piet van Lijssel benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Piet van Lijssel deed op dat moment live verslag voor de uizending van D-TV van de onthulling van de nieuwe Stadsprins. In haar toespraak roemde Burgemeester Wobine Buijs Piet van Lijssel vanwege zijn jarenlange inzet op verschillende terreinen. Behalve een bomvolle zaal in de Groene Engel waren ook zijn echtgenote Jeanette en hun dochter Marjo getuigen van het aanbieden van de Koninklijke onderscheiding. De veelzijdigheid van Piet van Lijssel blijkt uit de opsomming van de navolgende activiteiten. De overdonderde Piet van Lijssel is sinds 4 oktober van het vorig jaar benoemd als eerste Preffesser van de Ossekoppen Akademie. Dit door zijn werk als archivaris en het vastleggen van de geschiedenis van het Osse Carnaval in het algemeen en dat van de SCVO in het bijzonder. Van zijn hand verscheen in 2011 het boek 'Dun Oss op zunne kop'.
Sinds 1976 is de leraar Piet ook amateur archeoloog. Vooral de opgravingen uit Ussen hebben zijn speciale aandacht. Dit heeft voornamelijk te maken met de waardevolle voorwerpen die werden gevonden op de plaats waar later basisschool 'De Korenaer' werd gebouwd. De school waar Piet 29 jaar heel nauw bij betrokken is geweest. Eerst als leraar en later als directeur. Maar ook buiten schooltijd om, in de avonduren, om vandalisme te voorkomen en het zoeken naar het oplosssen van parkeerproblemen.

Sinds 2009 is Piet voorzitter van de Stichting Archeologie Maasland en sinds enkele jaren adviseur van het streekarchief. In zijn vroeger jaren heeft Piet zelf veel opnames gemaakt van de Pinksterraces. In Oss staat hij zelfs bekend als 'de man van de Pinksterraces'. Na afloop was Piet volop in de weer met het maken van interviews en het monteren van alle gemaakte opnames. Geen wonder dat er nauwe banden zijn met D-TV. Als vrijwilliger is Piet betrokken bij de opnames van de Carnavalsmis en de Osse optocht, waar hij live verslag van doet. Maanden van te voren werkt Piet zich dan in, om door de wagenbouwers geinformeerd te worden, hoe de bouw van de wagen verloopt. Sinds 2000 is Piet bij D-TV zelfs betrokken als lid van het 'Programma bepalend Orgaan', waar hij een controlerende taak heeft.

Maar Carnaval loopt als een rode draad door het leven van Piet van Lijssel. Piet was betrokken bij de oprichting van verschillende Carnavals clubs. Bij Carnavals vereniging 'De Raauw Ossekar' was Piet een actief lid o.a. als ontwerper en bouwer van Carnavalswagens. Hier zijn door het toedoen van Piet ook diverse prijzen mee in de wacht gesleept. In 2008 heeft Piet van Lijssel ter gelegenheid van het 44 jaar bestaan van de Stichting CarnavalsViering Oss 'De Ossekoppen' in de bibliotheek een tentoonstelling ingericht over 'Carnaval in Oss van 1950 tot heden'. Zelfs is Piet betrokken geweest bij de samenstelling van het boekwerkje over de geschiedenis van het Brabantse Carnaval. Kortom Piet van Lijssel heeft zich jarenlang op verschillende terreinen ingezet voor de maatschappij en de Osse gemeenschap, en in het bijzonder voor de Carnaval in Oss. Dat is ook de reden dat Hare Majesteit de Koningin het heeft behaagd bij Konklijk Besluit van 25 oktober 2012 Piet van Lijssel uit Oss te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Bron: D-TV