Agenda
11 Jarig Jubileum Feest zaterdag 22 juni 2024 vanaf 20:30
Groene Engel
Meer agendapunten >
Terug woensdag, 3 okt 2012

Dorde Tonrede President Stichting Carnavals Viering Oss

Hoogheden, Adjudanten, Ere President, Leden van de Hofraad, Prefesser, Burgemeester, Wethouder, Leden van het College der Ossekoppen, maar vooral Ossekoppen en Ossenekskes, Alaaf! In elf alineas en meer dan 1.111 woorden ga ik jullie bijpraten over de stand van zaken in het Osse Openbaar Carnaval, zoals de Koningin haar Tonrede heeft en mijn Amerikaanse collega The State of the Union, oftewel in het Ossisch: ‘Hoe gaggut?’
Ook dit seizoen zorgen verenigingen en stichtingen weer voor een rijk gevuld programma met carnavalsliedjes, optredens van kapellen, buuts van tonpraters en acts tijdens een ouderwetse OEPS-zitting. Vanaf begin oktober tot begin maart kan wekelijks worden deelgenomen aan een carnavalesk evenement. We zijn daarom gelukkig met het behoud van Winterland - in nieuwe stijl - voor Oss. Afgelopen jaar hebben we op Winterland op gezellige wijze het stokje overgenomen en de aftrap gegeven richting Carnaval. Dat gaan we ook dit seizoen doen, niet in het Paviljoen maar in de Ontmoeting.

Jeugd en Jongeren vormen uiteraard nog steeds de toekomst van ons Osse Carnaval. Vandaar dat beide groepen onverminderd speerpunten blijven van ons beleid. De nieuw opgerichte commissie Jongeren neemt komend jaar de taak op zich om samen met de heren van de Raad van Half Elluf en de dames van Between te zorgen voor een plek waar de Osse jeugd tussen 11 en 17 jaar haar eigen Carnavalsfeest kan vieren, liefst van vrijdag tot en met dinsdag. Carnaval, je kunt er niet vroeg gHet antwoord is: ut gaot prima. Maar na de slechtste zomer in jaren, in economisch winterse tijden en ook nog eens aan het begin van de Herfst kunnen we wel een vrolijke en optimistische noot gebruiken. Vandaar dat we vanavond, in die gure weersomstandigheden, het 49e seizoen openbaar carnaval in Oss bestuurlijk inluiden. Dat doen we met het jaarmotto 'Oss, goed gemutst!'. In deze gure kou kunnen we immers wel een warme muts gebruiken. Ook vieren we dat het aanstaande vrijdag 5 oktober exact 48 jaar geleden is dat de Stichting Carnavals Viering Oss werd opgericht. Met trots kunnen we met zijn allen zeggen dat het Osse Carnaval groeit, springlevend is en dat steeds meer Ossekoppen en Ossenekskes actief meedoen in de organisatie. We gaan dus vanavond trots en goed gemutst van start, wat willen we nog meer?

Om die vraag maar meteen te beantwoorden: ja, we willen meer en we willen beter. Het traditionele volksfeest als Carnaval is al meer dan 611 jaar onderdeel van de Osse volkscultuur. Dat houdt je alleen maar springlevend wanneer je continu zoekt naar verbetering en uitbreiding. Die uitbreiding is ons met zijn allen vorig jaar gelukt, of eerder overkomen, met de Urste Osse Halfvastenoptocht. Dankzij een attente commissievoorzitter, een snel schakelende gemeente, de ondernemende Osse horeca en de hulp van talloze vrijwilligers hebben we de traditie van een optocht tijdens Halfvasten weten te behouden voor Noord Oost Brabant en gewonnen voor Oss. In èèn keer had Oss er een regionale publiekstrekker van formaat bij. Het is daarom niet vreemd dat we gestart zijn met de voorbereidingen van een nog grotere en nog betere Twidde Osse Halfvastenoptocht. Deze hopen we ook nog meer uitstraling te geven door de deelname van onze vrienden van de Treuer Husar uit Keulen, zodat we Oss en wijde omgeving nog meer spektakel kunnen bieden. 

Binnen Carnaval is het protocol de rode draad die door het gehele seizoen loopt. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat dit kenmerkende aspect van Carnaval verder wordt uitgebouwd en gerespecteerd. Prinsen, adjudanten, de Raad van Elf, Raad van Half Elluf, het Boerenbruidspaar, allemaal dienen ze met de nodige egards te worden ontvangen. Prinsengarde, Between en Huppelkes moeten hun plek hebben om de zorgvuldig ingestudeerde dansen te tonen. Vandaar dat we komend seizoen op structurele wijze verder gaan werken met het verder verankeren van het protocol. Opnieuw heeft de Boerenbruiloft daarin een belangrijke plek. Er treedt weer een spraakmakende Boeren-Ossekop in de onecht met een even spraakmakende Ossenek. Met een vernieuwde commissie gaan we de komende jaren nog meer body geven aan deze prachtige traditie waar nog zoveel meer uit te halen is.
enoeg mee beginnen.

Als aanvulling daarop: je kunt er ook niet lang genoeg mee doorgaan. Met ons 50+ Bal zorgen we ervoor dat ook de jonge belegen Ossekop en Ossenek aan haar trekken komt. Dat is echter niet voldoende. Tijdens Carnaval is het de gewoonte om de stoelen en krukken te verwijderen en de muziek een stuk harder te zetten.  Dit sluit niet echt aan bij de wensen die de gemiddelde 50+-er stelt. We roepen alle betrokken partijen op om meer rekening te houden met deze onmisbare groep. Je kunt deze groep niet laten zitten, je moet ze juist de gelegenheid geven om te gaan zitten.

De Osse Horeca is van groot belang voor het vieren van Carnaval. We zijn dan ook gelukkig met het feit dat de Osse Horeca welwillend staan tegenover het idee om nauwer met ons samen te werken. Samen kunnen we de evenementen voor en tijdens Carnaval op een hoger plan brengen. Samen kunnen we nieuwe evenementen organiseren waardoor het ook tijdens de nu nog rustige uren druk wordt in de Osse cafés. Deze nauwere samenwerking willen we dit seizoen gestalte geven met een nieuwe commissie.

Oss mag zich gelukkig prijzen met zoveel vrijwilligers die meewerken aan het Osse Openbaar Carnaval. Dat geldt voor de clubs, kapellen, verenigingen en stichtingen en zeker voor ons als SCVO. Hard werkende commissieleden zetten onder aanvoering van kundige commissievoorzitters het een en ander neer. Het geeft ons als bestuur dan ook veel voldoening om deze prachtige groep mensen aan te voeren. Daarbij verheugen we ons in de aanwezigheid en steun van een Hofraad, die conform de nieuwe statuten toezicht houdt op ons als bestuur. Hoewel Carnaval maar het belangrijkste van alle onbelangrijke dingen is mag het belang - of onbelang - niet onderschat worden. De aanwezigheid van een positief kritische toezichthouder is dan ook een behoorlijke steun in de rug van het Osse Openbaar Carnaval.


Financieel gezien merkt ook het Osse Carnaval dat we in economisch onzekere tijden leven. Onze sponsoren moeten steeds kritischer met hun geld omgaan waardoor ongetwijfeld de bijdrage aan het openbaar carnaval ter discussie komt te staan. Ook aan onze Vrienden van het Osse Carnaval gaat dit niet voorbij. Daar komt bij dat door verandering van de BTW-regels de SCVO geconfronteerd dreigt te worden met een tegenvaller op de begroting. Als klap op de vuurpijl komt een nieuwe bezuinigingsronde op de cultuursubsidies van de gemeente Oss. Wij hopen dat sponsoren, vrienden en gemeente realiseren hoe goed hun euro binnen het carnaval wordt besteed na eerst meerdere malen te zijn omgedraaid en hoeveel mensen direct of indirect genieten van alle mooie momenten die Carnaval realiseert voor de Osse bewoners.

Vanavond, na deze Tonrede, wordt de Twidde Osse Prefesser geinstalleerd in de Ossekoppen Akademie, mits hij natuurlijk een ordentelijke Orasie weet te presenteren en de kemissie veur promosies van de Akademie overtuigt van zijn kunde. Het verheugt ons zeer dat we een waardige collega hebben gevonden voor onze Urste Prefesser Piet van Lijssel in John van Boekel. John heeft op geheel eigen wijze - zoals we John ook kennen – een bijgedrage geleverd aan de verankering van Carnaval in de Osse volkscultuur. Hij deed en doet dat door de vele teksten van zijn hand voor carnavalsliedjes, buuts en sketches. Ook de legende rond onze eigen Ossie komt van John's hand. Wat waren de Houtklappers maar ook het Osse Carnaval geweest zonder de inbreng van John van Boekel? 'Heel anders' is denk ik ook het antwoord van John, 'Een stuk minder' is mijn eigen inschatting. Vandaar ook dat wij straks vol trots deze Twidde Osse Prefesser aan jullie voorstellen.

Tijdens de Troonrede van onze Majesteit kwam een knikkenbollende man in beeld. Even dacht ik onze Hoogheid te herkennen die immers een zelfde haardracht of liever het ontbreken daarvan deelt met de leider van de PvdA. Dook I, maar ook zijn Adjudant Antoon niet, en ook onze Jeugdprins Cas en zijn Adjudant Joop niet, hebben we het afgelopen seizoen kunnen betrappen op een dergelijk moment van verslapping, integendeel. Terwijl hun slaaptekort minstens zo groot was als dat van Diederik Samsom waren ze altijd en overal letterlijk en figuurlijk aanwezig. Namens iedereen in het Ossekoppenrijk wil ik hen hartelijk danken voor hun enthousiasme, inzet en de spontane wijze waarop ze hun functie hebben ingevuld. Hun opvolgers staan inmiddels te popelen om de scepter over te nemen. Hoogheden, aan alles wat er bè komt, komt op 17 november geen einde. We gaan jullie namelijk nog vaak zien als OPA, commissielid of lid van Raod van Half Elluf!

Ossekoppen en Ossenekskes, onze Majesteit sluit haar Troonrede altijd af met een min of meer verkapte bede. Ik doe dat niet, ben dan ook President en geen Koning. Wel wens ik jullie komend Carnavalsseizoen veel succes en bovenal veel plezier toe. Geniet, laat ons genieten en laat heel Oss genieten van het 49e Openbaar Carnaval in Oss. En doe dat altijd en bovenal goed gemutst!

Alaaf!